Президентът Румен Радев използва отново правото си на вето върху закони и този път връща за ново обсъждане промените в Закона за отбрана и въоръжените сили. Те бяха приети от депутатите окончателно на 27 септември. Това става ясно от съдържанието на новия брой на "Държавен вестник", който ще излезе утре.

Поправките бяха внесени от депутати от ГЕРБ. Според новите текстове за постоянен секретар на отбраната се назначава държавен служител, който има професионален опит не по-малко от 8 години и 4-ти старши ранг. Друго изискване е да е изпълнявал ръководна длъжност в държавна администрация не по-малко от 3 години, от които не по-малко от 1 година в Министерството на отбраната. Постоянният секретар се назначава от министъра на отбраната, съгласувано с министър- председателя, за срок от 4 години, пише още в приетите от парламента текстове. Подборът на кандидатите се извършва от комисия от най-малко трима членове с председател зам.-министъра на отбраната.

Депутатите от ГЕРБ предложиха и приеха още, че след издаването на указ на президента за удостояване на офицери с висши офицерски звания, въпросните офицери биват представяни в комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната или негов заместник. Първоначалният вариант на ГЕРБ бе дори за предварително изслушване в парламента, преди Министерският съвет да предложи на държавния глава военни за нови звания, но това не се прие. 

Часове преди новият брой на "Държавен вестник", от пресслужбата на държавния глава разпространиха и мотивите за ветото. То засяга именно двете описани промени в закона, внесени от депутати от ГЕРБ. 

"Според държавният глава с § 1, с който се изменя чл. 79 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България се въвеждат нови, завишени и кумулативно приложими изисквания за заемане на длъжността „постоянен секретар на отбраната“ като най-висш държавен служител в Министерството на отбраната. Президентът счита, че новата редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в действащата законова уредба и създава условия за дискриминация спрямо редица категории лица. Новите изисквания не са гаранция за по-висок професионализъм.", пише в съобщението по първата тема - с начина и критериите за назначаване на постоянен секретар на отбраната.

 

По втората промяна държавният глава е на мнение, че "законодателят създава нова фаза в процедурата за удостояване с висши военни звания, която се развива пред помощен орган на Народното събрание с участието на министъра на отбраната или определен от него заместник-министър".

"Това не намира опора в Конституцията и нарушава баланса между органите за ръководство на отбраната. Съгласно чл. 100, ал. 2 от Основния закон удостояването с висши военни звания е правомощие на президента, упражнявано по предложение на Министерския съвет. Това е споделената компетентност между правомощията на президента като върховен главнокомандващ и функциите на правителството по общо ръководство на Въоръжените сили (чл. 100, ал. 1 и чл. 105, ал. 2 от Конституцията). Тя е израз на взаимодействието между два конституционно определени органа на държавата с оглед изключително значимите публични функции, осъществявани от висшия команден състав на Въоръжените сили.", пише в мотивите към ветото.

Според Румен Радев и екипа му представянето на удостоените с нови звания офицери пред парламентарната комисия, след като е изпълнен фактическият състав на удостояването с висше военно звание, "създава усещането, че е самоцелно и единствено провокирано от факта на издадения указ".

Освен това законът не дава отговор на въпроса дали при всяко удостояване с висше офицерско звание на един и същи офицер следва да се прави такова представяне. Това може да доведе до практическото обезсмисляне на разпоредбата, ако е необходимо отново да се представят вече представени лица. Тази неясна разпоредба, в която трудно се разпознава вложеният смисъл, не допринася за утвърждаването на правовата държава. Същевременно тя крие риск от политизиране на висшия команден състав на Въоръжените сили, аргументира се Радев.

Това е третото вето върху закон на президента Румен Радев. Досега той не подписа укази за обнародване на промените в Закона за опазване на околната среда, органичаващи броя на съдебните инстанции за обжалване при издаване на екооценка за важни проекти, както и за новия закон за концесиите. Проектът за екооценките вече бе прегласуван от депутатите - ветото бе преодоляно.

 
Румен Радев се възползва вече и от правото си да върне назначение в съдебната система, след като не подписа указ за избрания в края на мандата на предишния ВСС нов председател на Върховния административен съд Георги Чолаков.