Оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров ще бъде обсъждана тази вечер на събрание на парламентарната група и утре ще се гласува в зала. Това обяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев в ефира на бТВ. 

На въпрос дали изказванията на Тодоров са просто "дебелашка шега", Главчев отговори:

"Шега е, дали е дебелашка, не знам. Но призовавам всички, преди да се произнасят по казаното, да изгледат случилото се. И не само в този случай."

Според него Тодоров не е заплашвал Виктор Николаев в студиото на Нова. 

"Това е предупреждение за евентуална заплаха, но не от Антон Тодоров, а от друго място. Има елемент на заплаха, но не от Тодоров или от ГЕРБ", повтори тезата на депутата той.

И заяви, че за Тодоров няма бурната подкрепа, която получи другият депутат на ГЕРБ, подал наскоро оставка - Делян Добрев, защото Тодоров е от гражданската квота на партията и няма резон да получи подкрепа от партийните централи. 

Дали все пак поведението на Тодоров в ефира на Нова тв е правилно, дали начинът на общуване е коректен?

"Ако тръгнем в тази посока, би трябвало и двете страни да спазват стандартите на своята професия. Журналистите да спазват своя журналистически кодекс", заяви Главчев.

Според него приемането на депутата в редиците на ГЕРБ не е било грешка. И подчерта, че Тодоров не е бил отхвърлен за председател на комисията по досиетата, а процедурата просто не е била осъществена поради липса на кандидати.

Главчев отказа да каже как ще гласува за оставката на Тодоров, като заяви, че ще изслуша аргументите довечера и тогава ще прецени. И сподели, че за Делян Добрев е гласувал "въздържал се".

Председателят на парламента се възмути от тезата на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че управляващите са бойкотирали Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

"Ако още един, който е присъствал на КСНС, обяви, че това е бойкот, ще искам да се разсекрети стенограмата. Категорично не сме го бойкотирали. Не знам на кого би му хрумнало. Още в началото на самото заседание и гн-Цветанов, и г-н Карадайъ казаха, че имат ангажимент към 12 ч.", каза той. "Нямаше дух на бойкот, всеки изложи своите тези, първо се чуха доклади на службите, изказаха се от всички парламентарни сили. Веднага след излизането на Марешки нямаше кворум, но това не означава, че той бойкотира КСНС."

И добави, че е имало начин да бъде отложено заседанието, така е и станало.