„Истинска баталия през последните седмици.“

С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред Нова телевизия политическото противопоставяне между ГЕРБ и БСП и президента Румен Радев. Той не можел да си спомни как точно е започнало всичко, но не изключвал и ГЕРБ да стои в началото. Той обясни как започвали конфликтите по принцип:

„Застрелят ли човека до теб, после започваш да убиваш безотказно.“

Томислав Дончев отказа да поясни дали „застреляният“ е Делян Добрев, в чиято защита се вдигнаха структури на ГЕРБ от цялата страна и накрая парламентарната група не прие подадената му оставка.

Необходима ни е известна доза деескалация...

Очевидно престрелка тече. Политиката би трябвало да е нещо друго – примерно да спорим по параметрите на бюджета“, призова Дончев.

Вицепремиерът призова за повече търпение и уважение, защото не се сещал „някое добро решение да е взето в условията на тежък конфликт“.

И от двете страни имаме генерали и нито един от тях не е паркетен генерал.

Томислав Дончев каза, че случаят „Антон Тодоров“ е приключен, но не очаква да „се затвори с неговата оставка“. А думите му към Виктор Николаев били „симптоматични за натрупаните напрежение и мнителност в отношенията политици, институции и медии“.

„Ако някой ви заплашва, вероятността да го направи в ефир е нищожна. Той ще го направи по друг начин.“

Вицепремиерът разказа, че бил за кратко журналист в миналото. Тогава отразявал съдебен процес и роднина на една от страните му казал:

„Момче, внимавай какво пишеш, какво отразяваш, да не ти дойда на гости, защото знам къде живееш.“

И Томислав Дончев отхвърли коментарите, че ГЕРБ са бойкотирали Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Вчера премиерът Бойко Борисов закъсня за заседанието, а Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ си тръгнаха по-рано.

„Не мога да дам обяснение за траекторията на всеки един от участниците във формата, но съм далеч от мисълта, че някой би си позволил да бойкотира заседанието на Съвета.“

Томислав Дончев не вижда парламентарни предпоставки за вот на доверие или вот на недоверие. Вчера такова предложение направи извънпарламентарната ДСБ.