Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис призова американските военни да бъдат готови с разработването на военните варианти за действие срещу Северна Корея, съобщи "Политико".

Тези опции трябва да бъдат предоставени на президента Доналд Тръмп, ако дипломацията се провали.

„Точно сега има водено от дипломацията усилие, което се изразява в икономически санкции, за да се върне Северна Корея от този път. А какво крие бъдещето? Нито вие, нито аз можем да кажем, но има едно нещо, което американската армия може да направи, и то е да бъдем готови, за да бъдем сигурни, че имаме военни опции, които президентът ни може да използва, ако се наложи“, заяви Матис пред Асоциацията на армията на САЩ.

Началникът на генщаба ген. Марк Майли заяви, че по отношение на предизвикателството, представлявано от ядрената и ракетната програма на Северна Корея, няма алтернативи без риск. Но допълни, че няма и безкрайно време за решаване на кризата.

„Пълномащабна война на Корейския полуостров ще бъде ужасяваща. Никой няма съмнение за това“, заяви той на пресконференция във Вашингтон.

Майли изтъкна, че би било неприемливо, ако Пхенян се сдобие с междуконтинентална балистична ракета с възможност за пренасяне на ядрено оръжие.

Руският външен министър Сергей Лавров пък предупреди американския държавен секретар Рекс Тилърсън, че Вашингтон рискува да доведе нещата до неприемлива ескалация на напрежението. В телефонен разговор дипломат номер 1 на Москва изтъкна неприемливостта на ескалацията, до която водят американските военни приготовления.