Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) обяви на свое пленарно заседание, проведено в Страсбург, Франция, че получател на Наградата за човешки права на името на Вацлав Хавел за 2017 г. е Мурат Арслан, турски съдия, задържан от 19 октомври 2016 г.

Наградата "Вацлав Хавел" се връчва всяка година от ПАСЕ в партньорство с библиотека "Вацлав Хавел" и фондация "Харта 77" за изключителни действия на гражданското общество в защита на правата на човека в Европа и извън нея.

Мурат Арслан е номиниран за тази награда от MEDEL ("Европейски магистрати за демокрация и свободи"), както и от Международната съдийска асоциация, с подкрепата на други международни организации, които заедно формират Платформата за независима съдебна система в Турция.

Арслан (роден през 1974 г. в Анкара, Турция) е избран за председател на изпълнителния съвет на YARSAV на 14 март 2011 г. YARSAV, с почти 1800 членове сред съдиите и прокурорите, е първата и най-представителна магистратска асоциация в Турция, пишат от българския Съюз на съдиите.

По време на мандата си Мурат Арслан активно и открито критикува действията на изпълнителната и законодателната власт, с които се ограничават правата на гражданите и се засяга независимостта на съдебната власт.

В качеството си на президент на YARSAV Мурат Арслан участва в заседанията на международните магистратски организации (IAJ/EAJ, МЕДЕЛ); изразява позицията на организацията, като взема участие и в конференции, семинари, дискусии, статии, интервюта.

Като последица от тази активна дейност като президент на YARSAV през август 2015 г. Мурат Арслан е освободен от длъжността на помощник-съдия в Конституционния съд и е назначен в Сметната палата, което е окачествено в медиите със заглавия "Изгонен в Сметната палата“.

След опита за преврат през юли 2016 г. YARSAV е административно разпусната - това е първият правителствен указ, обнародван след обявяването на извънредно положение на 23 юли 2016 г., като Мурат Арслан и хиляди други съдии и прокурори са отстранени от длъжност. Въпреки това YARSAV продължава да бъде член на MEDEL и на Международната асоциация на съдиите (IAJ) / Европейската асоциация на съдиите (EAJ).

Мурат Арслан е арестуван по време на третия му мандат като президент на YARSAV през октомври 2016 г. и остава в затвора до днес, след като е бил изправен пред съда само веднъж, на 26 октомври 2016 г. Оттогава той се намира в много тежки условия на задържане. Веднъж месечно се прави проверка на мярката за неотклонение само по писмени материали и задържането е автоматично удължавано, без провеждане на открито съдебно заседание, в съответствие с извънредното законодателство. Материалите по делото са засекретени и адвокатите нямат достъп до тях до започване на съдебния процес.

Допълнително Мурат Арслан е наказан от затворническите власти, като му е отнето правото да бъде посещаван, заради негово писмо до съпругата му, в което критикува ситуацията в страната си.

Ето част от написаното от Арслан в писмото до съпругата му, за което е наказан:

"Не бихме могли да оставим страната си обречена, страна, в която правосъдието е доведено до разрушение, и ние не го направихме. Оставихме водещите към спасение и назад указващи пътя камъни на всеки ъгъл. Няма да отстъпим. Днес сме в изгнание, в окови, но това не може да промени истината. Цената, която платихме, само засилва нашата вяра в по-добрите дни и решимостта ни да устоим…

Всяка нощ аз заспивам с надеждата за по-добри дни във вътрешен мир, всяка сутрин се събуждам с усмивка. Усмивката никога не слиза от лицето ми. В тази връзка едно нещо ми дойде наум. Историята никога не е запомнила някой диктатор, който е отишъл в гроба с усмивка на лицето си, и никога няма да запомни такъв.