Жители на Каталуня започнаха да прехвърлят депозитните си сметки на банкови клонове в други региони на Испания, за да защитят спестяванията си, ако автономната провинция обяви независимост и излезе от Европейския съюз.

Най-големите банки в Каталуня - Caixabank и Banco Sabadell, решиха да преместят централите, за да намалят опасенията на инвеститорите и вложителите при евентуално обявяване на независимост на Каталуня, съобщи Ройтерс. 

За да разсее нарастващото безпокойство сред местния бизнес след ескалацията на политическата криза между Мадрид и Барселона, Caixabank се прехвърля от Барселона във Валенсия, а Sabadell - в Аликанте. 

В неделя регионалното правителство проведе референдум за независимост въпреки забраната на Конституционния съд. Вотът беше съпроводен от насилие от испанската полиция, но въпреки това 42% от избирателите гласуваха, като 90% от тях подкрепиха независимостта. 

Решението дали автономната област ще обяви едностранно отцепването си ще стане ясно довечера в 18 часа местно време, когато каталунският лидер Карлес Пучдемон ще се изправи пред регионалния парламент. 

Дори и ако една независима Каталуня продължи да използва еврото, финасовите й институции ще престанат да бъдат под надзора на Европейската централна банка, чиято схема за застраховане на влоговете защитава клиентите на банките в еврозоната.

Централното правителство в Мадрид успокои вложителите, че парите им ще бъдат запазени, и издаде указ, с който значително се улесняват компаниите да напускат Каталуня и да се регистрират в друга част от страната.

Експерти прогнозират, че при масово оттегляне на предприятията от областта брутният й вътрешен продукт може да намалее с 50 на сто. В момента той е в размер на 210 млрд. евро.