Говорителят на управляващата Народна партия (НП) в Испания възмути каталунците, като им припомни за трагичната съдба на някогашния им президент Люис Компанс.

Пабло Касадо се закани на регионалния премиер Карлес Пучдемон, който довечера ще държи реч пред парламента в Барселона и е възможно да обяви независимост на Каталуня.

"Надяваме се те (каталунците - б.р.) да не обявят нищо, защото всеки, който направи това, може да свърши като него преди 83 години, в затвора", каза партийният говорител на пресконференция в Мадрид.

Той имаше предвид Люис Компанс, който през 1934 г. обявява Каталунска държава в състава на Испанската федерална република. Той става първи и единствен президент на кратко съществувалото формирование. След края на Гражданската война през 1939 г. Компанс емигрира във Франция. Година по-късно обаче той е арестуван от германските нацистки окупатори и предаден на франкистките власти в родината си, които го разстрелват.

Люис Компанс е считан за национален герой в Каталуня и името му носи един от стадионите в Барселона.

Изказването на Пабло Касадо възмути много хора в Каталуня. Не помогна и фактът, че още на пресконференцията той уточни, че имал предвид само ареста, но не и екзекуцията на Компанс.

"Кажете ми, можете ли да сравнявате изказването на Христо Стоичков с това на Касадо?", споделиха за Клуб Z хора от Коалиция за "да" - главната политическа сила в Каталуня.

Тя се оглавява от премиера Карлес Пучдемон и е основна движеща сила сред сепаратистите.

Люис Компанс

През миналата седмица Стоичков нападна испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария, като обяви за франкистка нея, родата й и дори малолетния й син. Тя се закани да го съди. Оказа се също, че човекът, посочен от Камата за баща на вицепремиерката, не е неин родител. Футболистът се извини, но уточни, че само за думите по адрес на сина й.

Самата Сорая Саенс де Сантамария предупреди:

"Ако има едностранно обявяване на независимост, ще има решения, които ще бъдат направени за възстановяването на закона и справедливостта."

"Призовавам благоразумните хора в каталунското правителство... Не скачайте в пропастта, защото ще повлечете народа след себе си", каза тя пред радио КОПЕ.

Все повече расте натискът над Карлес Пучдемон да не обявява едностранно независимост. На фона на тази информация се засилват слуховете, че той може да свика предсрочни регионални избори. Или пък да прочете символична декларация за независимост, която обаче няма да има незабавен ефект.