Докато се чака как ще приключи сагата с гласувания от ВСС за нов председател на Върховния административен съд Георги Чолаков - Георги Колев го направи изпълняващ функциите (и.ф.) зам.-шеф на съда.

Заповедта на все още действащия председател е в сила от 4 октомври, каза днес самият Колев през една от почивките на заседанието на съдийската колегия на ВСС.

Георги Чолаков, който не е тайна, че е посоченият от него фаворит за"наследник", но още очаква съдбата си, ще замести временно като зам.-председател на ВАС Боян Магдалинчев. От 3 октомври той застъпи като член на осмия Висш съдебен съвет. И дори веднага бе избран за негов представляващ - с гласовете основно на монолитната прокуратура (знаково за Магдалинчев не гласува нито един съдия освен самият той и Георги Колев, б.р.).

Пленумът на Съвета тепърва ще умува относно процедурата в новия ВСС, която трябва да се рестартира, след като президенът Румен Радев не подписа указа за назначаване на Чолаков. Според Боян Магдалинчев трябва само да се прегласува същият кандидат от новия съвет. Според Лозан Панов пък, напротив - трябва чисто нова процедура "от нулата", включително и допускаща нови кандидати.

За да е съвсем объркано, новият ВСС дори не е сформирал своя Комисия по правни и институционални въпроси, която да излезе със становище какво да се прави.

Чолаков спечели 20 гласа от стария ВСС само 3 седмици преди Съветът да си тръгне поради изтичане на мандата.