10 гласа "за", четири часа дебати, унизително викане на съдия Красимир Машев "на пожар" във ВСС и едно ето такова откровение от член на новия ВСС:

"Ужас - просто става страшно това, което правиме в момента..."

Ето така днес Съдийската колегия на съвета избра за временен ръководител на СГС Десислава Попколева - същата, която... отхвърли миналия четвъртък.

Съдийската колегия изпадна в многочасови дебат най-вече за това - може ли председателят на ВКС Лозан Панов (макар и действащ член на ВСС) да предлага изобщо кандидати за и.ф. Не помогна аналогията, че например през миналата година Георги Колев бе сред осмината, които предложиха - и после си изгласуваха за и.ф. шеф на Районния съд Стефан Милев. Това въобще не смути тогава "правителството" на Темида.

През миналата седмица Панов формулира "на коляно" предложение за Десислава Попколева - една от заместничките на Калоян Топалов, да оглави временно съда. Това стана, след като се разбра, че отново Стефан Милев е номиниран и за този съд от председателката на горната инстанция Даниела Дончева (САС). 

Понеже се приема, че няма разписана процедура кой може да прави предложение за и.ф. шеф, колегията в четвъртък си гласува като едното нищо и двамата, но Милев събра 4 гласа, а Попколева - едва 7 (за избор трябват 8). Има и тази подробност - че Десислава Попколева е желанието на общото събрание на съдиите - нещо, което не бе отразено от Комисията по предложения и атестиране и затова се наложи Панов да я "внася" в 12 без 5.

След проваления избор и вече по етапния ред Панов в петък пък предложи друг кандидат - Красимир Машев.

Днес обаче изненадващо дебатите се завърнаха около темата: възможно ли е председателят на ВКС да предлага човек за и.ф. Комисията излезе с "уникалното" умозаключение, че не може, но щом Машев е дал съгласие на предложението на Панов, да смятат, че се е самопредложил.

Председателят на ВКС на няколко пъти взема думата - че това е унизително за кандидата и че той не се е самопредлагал за никъде.

Г-н Машев е жив и здрав – може да бъде попитан дали се самопредлага. Защото той не се е самопредложил за този пост. Аз съм този, който го е попитал склонен ли е да поеме тази отговорност, и то за кратък период от време, намеси се Панов.

Накрая - в късния следобед, се взе решение... да се извика самият съдия - който на всичкото отгоре по това време бе в зала, и да се пита: аджеба, самокандидатира ли се.

Машев дотърча от съда и направи кратко и съдържателно изявление:

Искам категорично да заявя, за да запазя своя авторитет, граден с години: Аз дадох съгласие на съдията Панов – защото той ме издигна за тази такава отговорност, този тежък пост.

Никога не съм се самоизтъквал, нито съм подавал заявление да ставам председател на най-тежкия и най-конфликтния може би съд в България. Не желая да бъда председател на СГС - нито временно изпълняващ, нито постоянно изпълняващ! Когато желая нещо да се случи, тогава правя волеизявление. Поех отговорност и по тази причина дадох съгласие...

Благодаря ви много – успех ви пожелавам!

Само да добавя: този съд се нуждае от спокойствие, от човещина - вие сте отговорни за това. Мислете – това е моят съвет. Първото ви генерално решение дава сигнал за системата...

Трябва да въведем европейски практики, трябва да се опитваме да живеем заедно. Поради тази причина имам една молба: да се разреши този въпрос колкото се може по-бързо. За да може наистина хората да се успокоят – и съдебни служители, и съдии... Защото тези хора работят за държавата, каза Машев, след което напусна Съвета.

След изказването му Цветинка Пашкунова - съдия от ВКС, призна, че я е срам от случващото се...

Разплискаха се всевъзможни - кое от кое по-абсурдни предложения, например - че единственото валидно е предложението за Стефан Милев (ама той нали вече бе гласуван и събра едва 4 гласа в четвъртък?!).

Така гордиевия възел разплете мако преди 16 ч. Боряна Димитрова - съдийката от Бургас. Тя сложи на масата да се гласува предложената кандидатка от общото събрание на съдиите в СГС (което, разбира се, пак е Десислава Попколева). Няма законов спор обаче по това - че общото събрание има право да издига кандидати за поста.

Чуха се гласове, че вече са гласували Десислава Попколева, но те отшумяха... 

Междувременно към 15:30 ч. Георги Колев, около когото видимо се сформира групата на конформистите в новия ВСС  - включваща политическите членове, вкарани от ГЕРБ, ДПС и "патриотите", си бе тръгнал от заседанието.

Така Попколева вече събра 10 гласа да е и.ф. шеф на съда, но в качеството си не на предложение на Лозан Панов, а на волята на общото събрание на магистратите. "Против" бяха само Боян Новански (от политическа квота на патриотите) Драгомир Кояджиков (политическа квота БСП) и Стефан Гроздев (политическа квота ДПС). 

Кояджиков по едно време каза:

Ужас - просто става страшно това, което правиме в момента!!!