СДС започва разговори за обединение и общи действия с "традиционните десни партии", партии от "консервативно-патриотичния" спектър и първите поканени са ДСБ. Това обяви председателят на СДС Божидар Лукарски на "Раковски" 134. Идеята му е обединението да не е на принципа "про и анти", а на "идейна основа".

Курсът за нови разговори, които да "поправят" факта, че над 300 000 избиратели са останали непредставени в действащия парламент, не значел, че СДС загърбва формата Реформаторски блок, обясни Лукарски. По думите му в бъдеще можело да се търси взаимодействие и в по-широк кръг, но първо трябвало да се проведат евентуални срещи с ДСБ, а едва на следващ етап да се говори за формации с "по-либерални виждания".

Лукарски обаче не изключи от описания от него "консервативно-патриотичен спектър" и "Обединени патриоти". В момента обаче те са част от управлението, а СДС като непредставена партия в парламента била опозиция на това управление и имала критики и към ГЕРБ, и към политики на "патриотите". Други партии и образувания не бяха споменати от лидера на СДС. 

Оценката на сините е още, че на всякакво ниво в държавата има скандали - като се започне от местната власт, мине се през парламента, който е загърбил законодателната си дейност, правителството, та до президентската институция, където вчера се провали заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

От синята партия обявиха, че проваленият КСНС за антикорупционното законодателство при президента Румен Радев вчера показва, че "темата за антикорупцията е само за пред медиите, но не е приоритет на управлението". Сините приемали извиненията на представители от КСНС, че имали други ангажименти, но припомниха, че заседанието на КСНС е било обявено доста отдавна и ако някой е знаел, че няма да може да присъства, то е можел да излъчи свой заместник, за да не се провали форумът.