Секретни документи за военни операции, включително и за убийството на комунистическия диктатор Ким Чен Ун са били откраднати от Южна Корея, съобщи Би Би Си.

Информацията е от южнокорейски депутат от управляващата партия, който твърди, че му я съобщил военният министър на Сеул.

Документите с гриф "строго секретно" съдържат плановете за действия при война, съставени от американски и южнокорейски експерти. Те включват и доклади до старши командири на съюзниците, които имат отношение към военновременни действия.

От Министерството на отбраната на Южна Корея са отказали коментар.

Сред хакнатите документи са и разположението на специални части, както и на военни отряди в Южна Корея. Според депутата са били откраднати 235 гигабайта от военните документи в секретния център на министерството.

Плановете са били задигнати през септември миналата година. Северна Корея ни подлага на хакерски атаки от години наред, оплакват се от Сеул. Пхенян обаче отхвърля обвиненията. Комунистическата държава твърди, че Южна Корея фабрикува фалшиви новини.

Разкритията идват на фона на непреставащи закани между САЩ и Пхенян и лични обиди между Тръмп и Ким. Само преди ден американският президент обяви, че само едно нещо ще оправи Пхенян, като посочи, че всички президенти преди него са водели някакви преговори с диктаторите на Северна Корея и всички те са били напълно безуспешни. А шефът на Пентагона предупреди военните да са готови с планове за Северна Корея.