Гъбари и дъжд блокираха американски танкове „Ейбрамс“ в гориста местност край полския град Жаган, където се провежда операция „Атлантическа решимост“, съобщава отразяващият маневрите Себастиан Лебер, пратеник на берлинския всекидневник “Дер Тагесшпигел”. Ето какво пише авторът:

Виновни са гъбите, казва Джон Донлин. По принцип танковете от тип „Ейбрамс“ още на 7 октомври са били в бойна готовност, няколко часа след разтоварването им от влакова композиция. Командирът на батальона бил принуден да потърси обяснение от полските си колеги. Доколкото ги е разбрал правилно, по това време от годината местните хора масово навлизат в гората, за да берат манатарки, които после сушат, и ги ядат по Коледа. При това изобщо не се стряскат от табели, предупреждаващи за забранена военна зона.

Но тъй като и времето е било мъгливо, Донлин отложил учението. Не искал да рискува нещастни случаи.

Сега усещането е такова, като че ли целият военен лагер е под обстрел. Въпреки, че танковете стрелят на стотици метри, експлозии тресат спалните помещения, баните, столовата. Никой не се стряска.

Батальонът на Донлин е част от подразделение от 3300 войници, които току-що американските военни са изпратили в Полша. Официалното наименование е Втора танкова бригада на Първа пехотна дивизия. Наричат я обаче Бригада “Кинжал”. Разположена е из полята в близост до град Жаган, на 170 км югоизточно от Берлин. Оттук през идните седмици ще бъдат препратени към различни държави членки на НАТО в Централна и Източна Европа за участие във военни маневри. Разполагат със стотици танкове, гаубици и бронетранспортьори.

Присъствието на Бригада “Кинжал” има за цел сплашване на Русия. И същевременно да се успокоят натовските партньори в региона, които след анексирането на Крим и нагазването в Източна Украйна се опасяват от по-нататъшни руски агресии.

Не става дума за официална мисия на НАТО, а такава на армията на САЩ при договореност със засегнатите партньори съюзници. Въпросът е дали военният поход ще успокои положението или ще ускори ескалацията?

На 20 км южно от военния лагер “Карлики” сержант Тери Бейтисън се е изправил на наблюдателна платформа. Пред погледа му е огромно свободно поле, където маневрират четири танка и шест бронетранспортьора. Стреля се срещу дървени мишени в далечината. Първо се вижда огнено кълбо, след секунда се чува и пукотът.

“Физика. Ето защо никога няма да чуеш куршума, който те убива”, казва Бейтисън.

Той е на 35 години и е от Охайо. Казва, че е постъпил в армията заради атентатите на 11 септември 2001 г.:

“Имах усещането, че съм длъжен да направя нещо.”

Вече е бил в Афганистан, а сега е на първа мисия в Европа. Тук няма да му се наложи да се бие, може да се придвижва свободно, да ходи на пазар в близкия град.

Бойните му другари на платформата за наблюдение снимат със смартфоните си и си разменят кадри от маневрата. След това всички се обръщат, от юг се приближават два ниско летящи бойни хеликоптера “Апачи”. Един от войниците изрича:

“Идва свободата.”