Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с бившия италиански министър-председател Марио Монти. 

Борисов е запознал италианския политик с основните приоритети на европредседателството ни. Монти е дал пълната си подкрепа за ключови теми - сигурността, продължаване на кохезията и увеличаване на конкурентноспособността. По негово мнение България има възможността да отправи силно послание към Европа с организираната по време на председателството Среща на върха за перспективата пред държавите на Западните Балкани.

Българският премиер пък е изтъкнал, че страната ни залага на ясна и позитивна програма, и че според него европейските граждани очакват точно по-голяма сигурност, увеличаване на заетостта и силно присъствие на ЕС на международната сцена.

По-късно Борисов провел телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Основна тема бил т.нар. Дневен ред на лидерите за 2017-2018 г., свързан с бъдещите реформи в ЕС.

Туск провежда консултации с европейските лидери, за да има по-висока ефективност и координация на срещите на върха. 

Двамата са говорили и за предстоящата среща на върха за Западните Балкани, на която и двамата ще бъдат домакини в София догодина, по време на европредседателството ни.