NVIDIA обяви първи компютър, способен да управлява автомобил напълно автономно.

Производителят на видеокарти стана популярен сред компаниите, разработващи коли, които да се управляват сами, след като в последните години се оказа, че графичните процесори се развиват по-бързо и са по-подходящи за операциите, нужни на подобен софтуер.

Досега множество системи позволяват 2-ро или 3-то ниво на автономност, но новият Drive PX Pegasus ще е способен на най-високото 5-то ниво - което означава, че колата се управлява напълно сама, без никаква нужда за намеса от страна на пътниците.

Новият компютър е способен да изпълнява 320 трилиона операции в секунда, 10 пъти повече от предшественика си. От NVIDIA съобщиха още, че е по-вероятно да го видим първо в роботаксита - 25 от партньорите им вече разработват автономни таксиметрови коли.

Друго предимство на Drive PX Pegasus е малкият размер и малката нужда от енергия. За да поддържа мощността на изкуствения интелект и огромното количество данни от камери, LiDAR-ни сензори и други, подобен компютър би бил значително по-голям и напълно способен да източва батериите дори на Tesla много бързо. А автономните коли ще са и електрически, и производителите не искат компютър, който би могъл да намалява и без това ограничения капацитет на батериите им.

Вече има и първи официален клиент за Drive PX Pegasus - Deutsche Post DHL. Немският доставчик смята да пусне тестови модели с компютъра догодина. Той, разбира се, ще има налице шофьор, чиято основна работа обаче ще е да доставя пакетите до вратата.