Руски депутати смятат да приемат в началото на 2018 г. поредица от закони, насочени към противодействие на намесата на САЩ във вътрешните работи на страната, предаде Нюз.Ру.

На днешното си заседание Съветът на федерацията - горната камара на парламента, или Сенатът, обсъди предварителен доклад на временна комисия за защита на националния суверенитет. В него се изтъква, че основно ввлияние върху вътрешната политика на Русия се опитват да оказват именно САЩ, а също така партньорите им от НАТО. Към грая на годината сенатска комисия трябва да представи заключителен доклад и още няколко законодателни предложения, които трябва да бъдат приети преди насрочените за март 2018 г. президентски избори. Причината е, че в Русия се опасяват от американска намеса в този вот.

В доклада се твърди, че понастоящем и в обозримо бъдеще най-мащабните опити за влияние върху външната и вътрешната политики на Русия се правят от Конгреса на САЩ, американското правителство, включително Държавния департамент, ЦРУ и Пентагона.

Тези опити се засилили най-вече от 2014 г. насам. Главната активност е от страна на САЩ и редица техни сателити, предимно членки на НАТО.

Членовете на комисията смятат, че е необходимо "да се предвиди възможността за установяване на отношения със специален характер с държави, от чиито територии систематично се извършва намеса във вътрешните работи на Руската федерация, най-вече с участието на органите на държавната власт на съответните страни и длъжностните им лица".

Посочена е необходимостта от отстраняването на редица пропуски в руското законодателство, за да бъдат поставени под контрол чуждестранните държавни програми в страната.

В предварителния документ на сенатската комисия се дава определение на понятието "намеса отвън във вътрешните работи на Русия", която засега липсва в законодателството. Описани са 9 основни направления на намесата, които според авторите представляват "сериозна заплаха за националния суверенитет".

• 1. "Създаване и подкрепа на неправителствени организации, други подобни структури, пряко или косвено участващи в политическа дейност в интерес на чужди държави и оказващи въздействие върху институциите на гражданското общество като цяло." Според доклада чужди държави харчат годишно до 90 милиарда рубли (1,3 милиарда евро) за финансиране на НПО, обявени за чужди агенти.

• 2. "Работа с образователни учреждения, обучавани лица, финансиране на образователни програми с цел по-нататъшен контрол на тази сфера, трансформирането й в посоки, изгодни на нашите политически конкуренти."

• 3. "Използване на медиите и социалните мрежи за дискредитиране на страната, институциите на властта, политическите лидери и като цяло за формиране на определени стандарти на общественото мнение."

• 4. "Дискредитиране на Руската православна църква и разпалване на междурелигиозна вражда."

• 5. "Стимулиране на протестен дневен ред отвън и въвличане на младежта в протестни акции."

• 6. "Намеса в руските избори на федерално и регионално равнище."

• 7. "Разпалване на междуетнически противоречия, конфликти, вдъхновяване на протестни акции на етническа почва в републиките в Северен Кавказ, Поволжието, в Крим."

• 8. Всички видове антируски санкции като инструмент за натиск върху руските власти и общество.

• 9. "Очерняне на световната сцена на руския политически и икономически живот с последващо използване на тази информация в Русия."

Докладчиците обръщат сериозно внимание на факта, че в чуждата намеса активно участват руски граждани.

Разглежда се и възможността за ограничаване на работата на западни медии и техни журналисти в Русия. Става дума предимно за корпорацията Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" (РСЕ/РС).