„Днес е хубав ден! Жалко, че настъпи късно, трябваше да се срещнем по-рано с премиера Борисов и да му обърнем внимание за проблемите, които имаме“.

Това заяви собственикът на военния завод "Емко" Емилиян Гебрев след среща в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Емил Караниколов.

 

"Убеден съм, че случилото се с нас няма да се повтори с други компании от бранша. Държавата застава зад нас и сега се чувстваме силни при излизането ни на международните пазари. Отменихме протеста за утре, благодаря на премиера Борисов за съдействието. Запазваме нашия имидж на външните пазари и се надяваме този еталон за сътрудничество между държавна и частна фирма да продължи да работи и занапред", подчерта Гебрев.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че от днес започва възстановяване на на договорите на „Емко“ с „Кинтекс“ в пълен размер, а държавното предприятие ще изкупи продукцията на ВМЗ Сопот. 

"Лесно е да стоиш отстрани и да се опитваш да яхаш една или друга вълна. Не бяха далеч годините, когато държавните военни заводи нямаха поръчки. Обикалях и се молех, за да може хората да взимат заплати там. Седнахме заедно с работниците от завода и с колегите от „Кинтекс“ и намерихме решение“, заяви премиерът Борисов. 

 

„Трябваха ми два дни, защото, когато има „Кинтекс” като държавен посредник и частни военни заводи, винаги могат да се направят много спекулации. Дали работниците са на частна работа или на държавна, и двете са ни еднакво мили“, отбеляза Борисов. 

Той е разрешил на „Кинтекс” и на Министерството на икономиката държавни и частни компании да работят съвместно, за да се справят качествено и в срок с поръчките. 

„Ако вчера не бях приел протестиращите от „Емко”, щяха да пресекат улицата, да застанат под прозорците на президентството и да блокират работата на Консултативния съвет по национална сигурност. Обадих се на „Дондуков“ 2 и предупредих, че ще се забавя с 1 час. Когато под прозореца ти дудукат, тези грешки трудно се отстраняват, а се мултиплицират.”, оправдава Борисов закъснението си за КСНС.