Петте извънпарламентарни формации "Да, България", ДСБ, Зелените, БЗНС и ДЕОС реагираха днес срещу разпространената на 7 октомври от прессбужбата на Министерския съвет "позиция" на вицепремиера Валери Симеонов. В нея той постави срок от 24 часа на двете обществени медии БНТ и БНР и на две от националните частни телевизии - Нова тв и бТВ, да му се извинят за "клеветите", че е заплашвал Виктор Николаев от Нова тв вм ефир.

Според "петорката" е недопустимо чрез пресслужбата на правителството да се отправя ултиматум към медии и заявяват, че "нищо по-малко от оставката на Валери Симеонов" не може да е решение на кризата, в която според тях се намира страната. 

Ето и пълната позиция:

Напълно недопустимо е чрез пресслужбата на българското правителство да бъде отправян ултиматум, до която и да е било българска медия.

За нас подобен жест е поредната демонстрация, че третият кабинет на Бойко Борисов в действителност не зачита основните принципи на демокрацията, нито ценностите, на които се основава Европейският съюз.

Още по-неприемливо е опитът за сплашване на българските медии да се случва под прожекторите на предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Този опит е част от поредица действия, подравящи устоите на демокрацията в страната ни. Особено притеснителен е и фактът, че заплахите срещу медиите се отправят от висшата инстанция на изпълнителната власт.

Ние не можем да останем безучастни свидетели на посегателствата над демократичното развитие на страната ни.

Вярваме, че всички български граждани, които споделят ценностите на свободното общество и демокрацията, подкрепят независимостта на българските медии. Отговорност на всеки свободен гражданин е да защитава и отстоява свободната журналистика. Без нея свободата на всеки от нас е просто дума без стойност, която може да бъде изтрита от всеки с достатъчно власт и пари.

Нищо по-малко от оставката на вицепремиера Валери Симеонов, не може да бъде решение на ескалиращата политическа криза в страната.

ПП „Движение Да България“, ПП „Демократи за Силна България“, ПП „Зелените“, ПП „Български земеделски народен съюз“, ПП „ДЕОС“