Проект на закон за преструктуриране на КТБ е публикуван на сайта на "Протестна мрежа". Още в петък антиправителственото движение поиска оставките на гуверньора на БНБ Иван Искров, на управителния съвет на централната банка и на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Текстовете в законопроекта предвиждат емитиране на държавни ценни книжа, които да бъдат ползвани от дъщерната банка на КТБ "Креди Агрикол". Според обявените в петък намерения на БНБ втората банка трябва да бъде одържавена и да поеме част от активите и пасивите на Корпоративна. В проекта стоят празни полета за сумите, които трябва да бъдат налети в трезора. Причината затова е, че все още не е ясно какви средства реално липсват от банката на Цветан Василев.

„Креди агрикол“ ще получи специално емитирани ДЦК, които ще може да ги залага в БНБ срещу пари в брой, с които да се разплаща с вложителите в КТБ. По същата схема ще действа и Фондът за гарантиране на влоговете, който също ще поеме част от задълженията на КТБ.

БНБ излезе със становище, че трябва да се гарантират всички депозити в КТБ с изключение на тези на мажоритарния собственик Цветан Василев и свързаните с него лица и фирми. Законът обаче защитава само влоговете до 100 000 евро.

Днес от 14 часа започват консултации в президентството започват тежки консултации какво да се прави с КТБ. На срещата са поканени премиерът, ръководството на БНБ, финансовият министър Петър Чобанов, председателя на Народното събрание Михаил Миков, както и всички парламентарно представени партии.  Институциите трябва да постигнат съгласие за това кои депозити в КТБ да бъдат гарантирани. ГЕРБ вече обяви, че защитени трябва да са само тези до 100 000 евро.