Как точно осъществява измамите си Александър Николов? Съществуващата само в социалните мрежи личност вече е издирвана от ГДБОП за поредица измами с кредитни карти, злоупотреба с лични данни и източване на сметки. Кой стой зад профилите във фейсбук и туитър, представящи постоянно пътуващ млад човек с интелигентен изказ, чувство за хумор и мнение по разнообразни политически и обществени теми, не е ясно.

Но българската журналистка Ваня Креймър, живееща в Чикаго, разкрива част от схемата на Николов, от която самата тя е пострадала - с 13 000 долара, източени от сметката й, след като е купила самолетни билети от него.

“Той беше в периферията на Фейсбук фийда ми, въобще не съм попадала на негови постове. Тогава работех в редакцията на Би Ай Ти в Чикаго и професията ми изискваше да контактувам с много хора, не съм забелязала как съм потвърдила приятелството с него", обясни тя пред Клуб Z.

В даден момент на г-жа Креймър й се налага да пътува по лични причини към България и обратно - бързо, заедно с цялото си семейство. И като всеки започва да търси възможно най-евтините билети - но в толкова кратък срок и в най-силния сезон цените са солени. Тогава приятел, когото познава от години, ѝ препоръчва "Николов", който се представя за туристически агент. 

И Николов очаквано предложил прекрасни цени.

"Дадох му номера на кредитната си карта, тъй като сумата беше 2300 долара, няма как от Америка да се пратят толкова по банков път. Искам да отбележа - в Щатите това съм го правила многократно, тук много често хората плащат така."

Креймър била под напрежение, бързала да си намери билет и не се усъмнила. Пък и "Николов" вече имал доволни клиенти:

"Видях в социалните мрежи - летяхме от Франкфурт до Амстердам, от Рим до Париж - и всеки е доволен. Всички тези хора го хвалеха много", разказва тя.

Пътуването минало без проблеми, но месец по-късно имало неприятна изненада:

"Съпругът ми отвори нашата сметка и видя, че липсват 13 000 долара. Изтеглени по 300 долара, 500, най-голямото беше 800 долара и някакви стотинки. Стана ми ясно, че с тези суми е плащана някаква услуга. Обадих му се веднага и той каза - станала е счетоводителска грешка, ще оправим всичко веднага, ще ви възстановя парите."

Семейството продължило да си говори с "Николов", въпреки че бързо разбрало, че става дума за измама и парите няма да бъдат върнати.

"Искахме да подклаждаме илюзията, че му вярваме, за да имам данни за контакта си с него."

Оказало се, че не е сама - "Николов" излъгал още много хора, които бързо се събрали в затворена фейсбук група и заедно подали сигнали срещу измамника.

"Бяха първоначално 17-20 души, след това нараснаха до 30, сега може би достигат 50 - и растат."

Тя добави, че "Николов" не мамил всички по един и същи начин - някои въобще не получили билети, други купували билети от негово име за други жертви. Т.е. след един момент той започнал да използва парите на следващите измамени, за да купи билети за предишните. На други предлагал и пакети от по 10 билета.

"Той купува нашите билети на 4 юли - буквално в последния момент. Имал е резервации, които по някакъв начин е задържал - канселирал и правел отново. Аз стигнах в крайна сметка до човека, който е "купил" билетите на сина ми и съпруга ми. Николов ми ги продаде за няколкостотин, той реално ги е купил за няколко хиляди долара."

Всичко това ставало в един офис на една туристическа компания, която, както казва Креймър, видно е подходила непредпазливо. Те са препратили оплакващите се първо към "Николов", а след това - към властите. Именно в тях в момента е топката - ГДБОП вече води разследване.

"Струва ми се много странно, ужасно, болестта на нашето време. Аз себе си упреквам страшно много за тази непредпазливост, невнимателност. Но ако бях само аз, да кажеш, че съм заразена с американския реализъм, там са други правилата... Но има хора, общували 6 години с него. С едно момиче днес говорих, тя плачеше - "това е най-добрият човек, когото познавам". Нямам идея защо той е градил всичко това, а сега да стане това...", заключи г-жа Креймър.