Неколкостотин души са заявили участие в днешния протест в защита на журналистиката, организиран от Асоциацията на европейските журналисти. 

Началният час е 9,00 пред сградата на Министерския съвет на площад "Независимост" в столицата.

Събитието във фейсбук бе реакция на участията на Антон Тодоров и Валери Симеонов в Нова тв през миналата седмица и заплахите им към водещия Виктор Николаев. Тодоров отбеляза, че на колежката му Анна Цолова, свалена от ефир, явно й "липсва столчето".

"Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерския съвет - за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас", призовават от АЕЖ.

Антон Тодоров впоследствие се извини и подаде оставка като депутат, но доверието от него не бе свалено от управляващите, които обявиха изказванията му за неуместна шега. Едновременно с протеста в Народното събрание ще се гласува оставката.

Валери Симеонов пък продължи с атаките срещу медиите, като първо поиска извинение от Нова тв, бТВ, БНР и БНТ, а после заплаши, че ще работи срещу финансирането на проекти на частните телевизии от държавата.

От АЕЖ отбелязват, че ултиматумът на Симеонов е изпратен от правителствената пресслужба и поради това е официална позиция на държавата.

"Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България", пишат още те.