"Приемам мандата на народа Каталуня да се превърне в независима държава под формата на република", обяви преди малко в Барселона премиерът на испанската автономна област Карлес Пучдемон.

В реч пред регионалния парламент в Барселона той обяви символично независимост, но без незабавен ефект. Такива бяха и очакванията от последните часове.

Независимост с незабавен ефект може да обяви само парламентът. Пучдемон обаче му предложи засега да не прави това и да отложи приемането на декларация поне с няколко седмици. Целта е да има възможност за преговори по въпроса за независимостта.

Сесията на парламента бе отложена с цял час. Оказа се, че причината са разногласия между коалицията "Заедно за "да" на Пучдемон и крайно лявата Кандидатура на народното единство (КНЕ). И двете формации са сепаратистки и заедно имат абсолютно мнозинство в каталунския парламент.

В края на речта на Пучдемон партньорите му от КНЕ не само че не я аплодираха, а дори не станаха на крака. А неин представител обвини от трибуната премиера в предателство и съжали, че е избран от народа.

Премиерът припомни, че над 90 на сто от гласувалите на референдума на 1 октомври поискаха независимост на Каталуня. Допитването обаче бе обявено за незаконно от централното испанско правителство. Освен това в него участваха самво 43 процента от имащите право на глас.

"Има преди и след 1 октомври. Абсолютното мнозинство от каталунците поиска независимост", каза Пучдемон пред регионалните депутати.