Националният отбор на България по футбол записа един от най-срамните резултати в историята си - 1:1 срещу абсолютния аутсайдер Люксембург.

При това нашите изоставаха в резултата, след като получиха гол още "от съблекалнята", както стана и преди три дни срещу Франция. В 3-тата минута Оливие Тил откри резултата след пас от Орелиен Жоаким, играл преди време в българския ЦСКА.

Нашите изравниха в 68-ата минута с гол на Ивайло Чочев с глава.

И макар мачът да нямаше никакво значение, това едва ли е оправдание за трагичната като цяло игра на българите. Особено когато противникът е футболно джудже. Не може да бъде извинение и това, че съдията можеше да отсъди дузпа в наша полза второто полувреме. Нито това, че "херцозите" направиха равен и срещу Франция.

Преди малко повече от година пак бяхме на косъм от позора срещу Люксембург. Тогава едва победихме с 4:3 в София.

България остана четвърта в групата, без спечелен мач навън. "Лъвовете", спечелили четвъртото място през 1994 г., сега пропускат пето поред световно първенство.

Франция е първа в група А след победа като домакин с 2:1 срещу Беларус и се класира направо за шампионата в Русия догодина.

Втора е Швеция, която ще играе на бараж. Скандинавците загубиха 0:2 гостуването си в Холандия, но за да бъдат изместени от второто място, трябваше да паднат със 7 гола разлика.

"Лалетата", които са трети от Световното в Бразилия, сега ще гледат първенството по телевизията.

Тази вечер приключиха всички квалификации в Европа.

Португалия победи Швейцария с 2:0 в пряк сблъсък за първото място и си осигури директното класиране. А швейцарците ще играят бараж.

И Гърция си осигури второто място след победа над Гибралтар с 4:0.

Извън баражите остана Словакия. Нейният отбор е най-слабо представилият се сред заелите вторите места в деветте европейски групи.