Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, заяви, че БСП са много добри във внушенията. Така тя коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че ГЕРБ няма воля да за борба с корупцията.

"Колегите от БСП са много добри във внушенията. В СОС също се срещам с това явление. Политическа воля за борба с корупцията има, вижда се в законопроекта, който е внесен. Вземат се различни факти оттук-оттам и се сглобява една теза, която се повтаря многократно", обясни Фандъкова.

Тя призна, че се е сблъсквала с всякакви опити за злоупотреби. Към нея лично обаче досега не е имало опити за корупция.

"Имам много ясна политика по отношение на превенция срещу корупцията. Проверявам всеки сигнал, дори анонимен. В някои случаи, когато има основание, които са известни и на медиите, сезирам компетентните органи - прокуратура, полиция", обясни Фандъкова.

Тя заяви, че никой от нейното семейство не работи в общински структури. И припомни, че за своите зам.-кметове винаги е давала публична аргументация, а ръководствата на общинските дружества се избират след конкурс от общинския съвет.

"Всеки политик, когато допусне грешка, трябва да може да носи отговорност. Най-добрият начин е подаване на оставка. Съвършено правилно г-н Тодоров постъпи. Как ще гласуват в Народното събрание - ще видим днес. Не може да остава сянка на съмнение за намеса в работата на журналистите. Когато има дори съмнение, е необходимо да се поеме отговорност."

Така Фандъкова коментира оставката на Антон Тодоров като депутат, която трябва да бъде гласувана от парламента днес. Тя каза, че и Делян Добрев е подал оставка правилно и го уважава като професионалист. По отношение на проваления Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС)  Фандъкова заяви, че трябва да има успокояване на страстите.

"Трябва да има много ясни разграничения на функциите на институциите и диалог. Едва ли някой си е поставил за цел да бламира президентството", заяви Фандъкова.

Тя коментира и наредбата за обществения ред в София, която предстои да бъде обсъдена. Фандъкова каза, че пиенето на бира в парка няма да е нарушение само по себе си, ако не се нарушава общественият ред. По отношение на уличните музиканти тя обясни, че единственият проблем с тях е, когато използват уредби и вдигат шум в часове от денонощието, в които това не е разрешено.

"Самите родители пият бира пред децата си. Това е много дискусионен въпрос. Трябва да се зададе въпросът кое може да се контролира, за да бъде ефективно", заяви Фандъкова.

Тя припомни, че за последните години са построени 90 нови детски градини и сега ще се строи в квартали, в които такива няма. Преди седмица пък е премахнат първият блок от Виетнамските общежития в "Красна поляна".

По отношение на ремонтите на улици Фандъкова заяви, че много се ядосва на фирми, които работят некачествено. И изтъкна, че когато се налага, прекратява договори и налага максимални санкции.