Човешка грешка е причината за катастрофата на влака София-Варна до гара "Калояновец", заяви днес министърът на транспорта Димитър Папазов. Той призна, че въпросът е комплексен, и е невъзможно в такива кратки срокове специалистите да излязат с твърд отговор.

Общо-взето на мен, като на човек, почти сигурно ми е ясно, че скоростта е една от основните причини, защото при навлизане при стрелката влакът се е движил с по-голяма скорост от 40 километра в час, колкото е разрешено там, тъй като вагоните, които са дерайлирали е невъзможно да бъдат така разпръснати при такъв удар, при такава скорост. 

Влакът дерайлира в събота, пострадаха 15 души, загина машинистът. Според последни данни, по време на катастрофата е управлявал помощник-машинистът, който беше сред ранените, но вече се възстановява и предстои да бъде разпитан.

Първоначалните тези, че проблемът е дошъл от състоянието на трасето или локомотива, се оказаха несъстоятелни - релсите точно в този участък са ремонтирани наскоро, а за композицията Папазов каза следното:

"Най-добрият подвижен състав на Български държавни железници (БДЖ), с който в момента ние разполагаме, се е движил по трасето”