"Мълчанието убива"

"Имаме въпроси, а не искания"

 "Кой опразни стола?"

"Къде е Ани?"

Това са част от лозунгите, с които тази сутрин журналисти се събраха в "карето на властта" в София между Министерския съвет и бившия Партиен дом в знак на протест в защита на свободата на словото. 

Събитието бе организирано от Асоциацията на европейските журналисти в България, а повод станаха репликите на вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров в студиото на "Здравей, България" по Нова тв. Затова и голяма част от плакатите бяха насочени към ехидните намеци на двамата политици по адрес на бившата водеща на сутрешния блок Ани Цолова, която си партнираше на екран с Виктор Николаев. 

Самият Виктор Николаев дойде на протеста, след като приключи сутрешният блок. 

Най-знаковите лица от големите телевизии, журналисти от печатни и онлайн издания, карикатуристите от "Прас-прес" бяха на сбирката. На площада бе и Къдринка Къдринова, която бе заплашена от представителката на СЕМ Бетина Жотева.

И общественици се присъедиха към протеста. Сред тях бяха Пепи Кънчев от "Правосъдие за всеки", Николай Стайков от "Антикорупционен фонд", Арман Бабикян, Емил Джасим, Тома Белев.

Любопитно бе, че и председателката на СБЖ Снежана Тодорова бе на протеста.

Появи се и добре организирана група от момчета в анцузи, които носеха еднотипни плакати... срещу Валери Симеонов.

Аналогичен протест обаче имаше и във Варна, където местни журналисти и кореспонденти на националните медии се събраха пред Областната управа, несъгласни с ултиматума отправен от Валери Симеонов чрез пресслужбата на българското правителство.