Григор Димитров премина през адски труден мач във втория кръг на турнира от серията "Мастърс 1000" в Шанхай - 3:6, 6:3, 7:6 (6) срещу американеца Райън Харисън.

Българинът трябваше да се справя със сет в полза на коравия си съперник, а третата част премина изключително драматично и бе решена с тайбрек. Първата ни ракета спаси три мачбола - той изоставаше с 3:6, но сътвори паметен обрат.

Мачът продължи два часа и половина.

В първия сет Харисън проби своя съперник за 3:1. До края американецът печелеше подаванията си без особени трудности и доведе нещата до успешен за него край.

Димитров отвърна във втората част, когато търпеливо изчака момента и след една пропусната възможност направи брейк за 5:3. Последва лесен завършек за 6:3 и 1:1.

Третият сет бе истински трилър. Българинът проби за 1:0 и затвърди, като дръпна с два гейма на нула. При 2:1 Харисън върна "жеста" на Григор в маратонски гейм, продължил повече от 10 минути.

Стигна се и до пълен обрат. Нещо повече, американецът дръпна с 4:2, като записа серия от четири поредни гейма. Слава Богу, българинът бързо си стъпи на краката и направи рибрейк.

След разменени подавания между сервиращите се стигна до тайбрек, в който публиката видя още драма и още един обрат - на сметката на Григор Димитров. Не се помни хасковлията да се е измъквал от толкова тежка ситуация с три мачбола за неговия противник. Не и на толкова високо ниво.

Следващият съперник на българина в третия кръг отново ще е американец - Сам Куери, който преодоля своя сънародник Франсис Тиафо с 6:3, 7:6 (7). Мачът ще е в четвъртък.