Холандия-евро

Дейселблум председателстваше финансовите министри на еврозоната през кулминацията на гръцката дългова криза през 2015 г.

Постът на председател на Еврогрупата може да е вакантен в средата на идния януари. Сегашният титуляр Йерун Дейселблум, финансов министър на Холандия, обяви днес, че напуска националната политика. Неговата лейбъристка партия претърпя тежка загуба на изборите през март и няма да е част от новото коалиционно правителство, споразумение за което беше окончателно постигнато вчера. В писмо до партията си Дейселблум каза, че ще завърши мандата си като председател на Еврогрупата. Още е открит въпросът кой ще бъде приемникът му там. Досега като главен претендент беше спряган испанският финансов министър Луис Гиндос.

Каталуня

Пазарите отдъхнаха с облекчение, когато каталонският лидер Карлес Пучдемон обяви само "символична независимост".

Еврото скочи да най-високата си стойност спрямо долара за последните две седмици (€1=$1.18345), отразявайки облекчението на пазарите, че Каталуня не обяви едностранно независимост, предаде Ройтерс. Зад засилването на общата валута са и силните резултати на германската икономика, съобщени във вторник и общата слабост на долара, отбеляза Ройтерс.

"Брекзит"

Мей не искаше страната й да напуска ЕС, но сега трябва да работи за обратното.

Британската министър-председателка Тереза Мей не казва как би гласувала днес, ако пак имаше референдум Обединеното кралство да напусне Европейския съюз. В радиоинтервю тя отклони въпроса като хипотетичен и подчерта, че работата й е да приложи това, което мнозинството е поискало във вота. Мей гласува за оставане в ЕС на 23 юни 2016 г., но взе бегло участие в кампанията. След вота тя зае мястото на предишния премиер Дейвед Камерън, който свика референдума. Мей беше негов вътрешен министър. "Навремето гласувах за оставане заради сериозни причини", каза тя. "Но обстоятелствата се менят и мисля, че сега е важно всички да се съсредоточим върху осъществяването на "Брекзит" и сключването на най-добрата сделка."

Тероризъм

"Самотните вълци" са все по-често срещаното лице на тероризма в Европа, предупреди комисарят по сигурността Джулиън Кинг. На снимката: сцена от атентата в Ница на 14 юли 2016 г., в който извършителят уби 84 души, минавайки с камион през оживена пешеходна зона.

Най-новият вид терористична заплаха в Европа са саморадикализиралите се "самотни вълци", предупреди днес еврокомисарят по сигурността Джулиън Кинг в изказване пред първото заседание на Специалната комисия по тероризма на Европейския парламент. Младежи в Европа се радикализират "без да излизат от леглата си", посочи той, отбелязвайки ролята на социалните мрежи в този процес. За прекъсването му ЕС още разчита на саморегулацията на световните интернет платформи като фейсбук, но ако тя не даде резултати Брюксел е готов да предложи законодателство, каза комисарят. Европейските чуждестранни бойци в Сирия и Ирак са 8 000 по данни на Европол, каза Кинг. С пораженията, които "Даеш" търпи от международната коалиция се очаква те да започнат да се завръщат и за да се предотврати опасността от атентати, е необходим повече информационен обмен между разузнаванията на държавите членки, посочи той. Заедно с това Кинг отбеляза, че създаването на европейска разузнавателна агенция е невъзможно при сегашния договор на ЕС. Ако такова звено се създаде, както призова председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер в последната си реч за състоянието на Съюза на 13 септември, то би служило само да улеснява обмена на информация.  

"Северен поток" - II

Бившият германски канцлер (1998 - 2005 г.) Герхард Шрьодер (70 г.) е председател на съвместното руско-германско предприятие за изграждане на "Северен поток"-II.

Опитите на Европейската комисия да се намеси руските планове за нов пряк газопровод до Германия получиха днес удар, предаде Ройтерс. Правната служба на Съвета на ЕС, където са представени държавите членки, е излязла със становище, че искане на Комисията до държавите членки да ѝ дадат мандат за преговори с Русия по проекта "Северен поток"-2 няма правни и фактически основания и почива само на политически аргументи. Одобряването на мандат за преговори на Комисията изисква единодушие между държавите членки. Противниците на проекта, който свързва Германия с Русия по дъното на Балтийско море, смятат, че той ще засили газовата зависимост на Европа от Русия и ще изолира Украйна като транзитна страна, евентуално причинявайки и загуби от 2 милиарда евро годишно, когато сегашните договори за транзит на руски газ изтекат. Полша, която води съпротивата срещу "Северен поток"-2 се е заканила да представи свои правни аргументи. Проектираната 1 225-километрова тръба дублира вече съществуващия "Северен поток"-1 и трябва да пренася по 55 млрд. куб. метра руски газ годишно. 

"Фолксваген"

Въпреки удара от "Дизелгейт" VW не пести инвестиции в технологията на бъдещето.

Немският автомобилен концерн, трети по производство в света, смята да инвестира 1,4 милиарда евро в нови технологии, включително за електрически камиони и автобуси, до 2022 година, съобщи шефът на отдела за товарни автомобили Андреас Реншлер.

Молдова

Молдовският президент Игор Додон махна знамето на ЕС от щаб-квартирата си и се захвана да стопля отношенията с Русия. На снимката: Руският президент Владимир Путин (вдясно) приема Додон в Сочи на 10 октомври.

Европейският съюз забавя кредитен транш от 28 милиона евро за Молдова заради неизпълнени реформи в правосъдието, съобщи делегацията на ЕС в Кишинев. ЕС ще забави и пакет от заеми и грантове от общо 100 милиона евро за макрофинансова помощ за 2017 и 2018 г. по същите причини. Условия за европейската финансова подкрепа са напредъкът в демократичните реформи и върховенството на закона. Молдова обаче тази година прие нов избирателен закон, който според ЕС прави системата по-зависима от частни интереси.