Съдията от ОС-Ловеч Иван Иванов е бил задържан след преследване от полицейски автопатрул, докато "се разхождал" с криминално проявен приятел и две заредени пушки в гората с джип. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата, която подготвя обвинение за магистрата.

Инцидентът е станал в нощта на 5 срещу 6 октомври, а вследствие на бягството на Иванов и спътника му - шофьор и собственик на джипа, се заформила истинска "каубойска" 15-минутна гонка.

Край с. Бохот, Плевенско, джипът бил установен, че се движи с угасени светлини, но с боен фар около 23 ч. през нощта. Което според усъмнилите се полицаи е предпоставка за забранения нощен лов. Освен това тойотата "Ландкруизер" се въртяла в кръг.

По тази причина плевенският автопатрул ги подгонил, но те не се подчинили на подадените многократно сигнали и легитимации. В свидетелски показания ченгетата твърдят, че неколкократно се изравнявали с водача и викали:

Спри незабавно! Полиция! Стой, ще стрелям!

Така се стигнало до откриване на огън първо със стоппатрони, а накрая и с бойни.

Полицаите са изстреляли 8 от първите, преди накрая с обичайните куршуми да спукат задните гуми на джипа, обяви днес говорителят на главния прокрор Румяна Арнаудова.

На въпрос - какво обяснение дават задържаните магистрат и негов приятел, тя каза, че уж излезли да се разхождат (със заредени пушки!) и са се изгубили. После пък се били уплашили.

Приятелят и спътник на съдията - някой си Васил Василев, има  регистрации за унищожаване и повреждане.

Главният секретар на МВР е препратил информацията на главния прокурор Цацаров и от София един обвинител и двама следователи от т. нар. специализирано звено "Антикорупция" посетили Плевен.

На място са установени 2 пушки и 119 бойни патрона, като има данни, че два са били изстреляни. Затова и са назначени дактилоскопски, ДНК и експертиза за барутни частици - за да се види кой има съпричастност към стрелбата и собствеността на оръжията.

Досега не е повдигнато обвинение на съдията, каза Арнаудова, но най-очевидното е, че той ще отговаря за противозаконно пречене на орган на властта да си изпълни служебните задължения. Разследват се още 3 възможни престъпления:

- неспазване на мерките за сигурност при бораване с огнестрелно оръжие;

- ще се види дали магистратът е осъществил състава на чл. 322 от НК – не е попречил на очевидно извършващо се тежко престъпление;

- както и дали съдията е държал незаконно огнестрелно оръжие, или двете са само на Василев.

Впоследствие вероятно Цацаров ще иска отстраняването му от съдийската колегия на ВСС, тъй като за понеделник Иванов имал насрочени дела.

От ОС-Ловеч разпространиха следното прессъобщение:

"На 9.10.2017 г. (понеделник) съдия Иван Иванов се е свързал с председателя на Окръжен съд – Ловеч, и го е уведомил за това, че е бил задържан за срок от 24 часа от органите на ОД на МВР – Плевен, и изложил своята версия за обстоятелствата около задържането му. До настоящия момент в Окръжен съд – Ловеч, не е постъпвала никаква официална информация от Прокуратурата на Република България и органите на МВР по отношение на описания случай. Към настоящия момент съдия Иван Иванов е в платен годишен отпуск.

Поради това не бихме могли да коментираме достоверността на изнесената в медиите информация.
Призоваваме да се избягват всякакви спекулации, преди установяването на всички факти и обстоятелства от компетентните органи."