Фредерик Бегбеде напуска фейсбук заради цензурата и любовта си към женски гърди. Ексцентричният писател обяви решението на официалната си страница в социалната мрежа, където е следван от 130 хиляди души.

Бегбеде съветва почитателите си, ако също като него отказват да се огънат пред „пуританството на американски алгоритми“, да изтрият профилите си във фейсбук. И им дава адреса, на който желаещите могат да му пишат.

„Довиждане, приятели,

Със 130 хиляди „лайка“, знаете, че аз също ви харесвам. Но не желая да допринасям за цензурата на тази машина. Твърде много ме е грижа за женските гърди. Мога да се изразявам на по-свободни места от тук. Който желае, винаги може да ми пише на адрес 61 Rue Des Saints Pères, 75006 Paris.

Ако, като мен, отказвате да се огънете пред пуританството на американски алгоритми, изтрийте профила си във фейсбук. Моят ще изчезне до няколко дни. Ще се срещнем в реалния живот, където (почти) всичко е позволено. Последни виртуални целувки с Нико’о, моя учител по укулеле.

Фредерик“

В своя публикация отпреди няколко дни Бегбеде описва и цензурата, на която е бил подложен от фейсбук. На 6 октомври той обясни, че е бил „наказан“ от социалната мрежа, защото е публикувал снимка на зърно на актрисата Мирей Дарк.

„Фотографията беше едностранно изтрита оттук и не можех да общувам една седмица. Първата ми реакция беше да не ми пука. И тогава… като се замислих, тази цензура е наистина сериозна. Мирей Дарк тъкмо беше починала и публикувах неин портрет от Франсис Джакобети. Щом фейсбук цензурира тази фотография, скандалът е огромен. Ние се съгласяваме да сме цензурирани и „наказвани“ като през 50-те години във Франция, от страна на свобода, толерантност, модерност, женственост, сексуалност… Трябва ли да приемем да се върнем шейсет години назад просто защото Марк Зукърбърг е решил така?“

"Площад Славейков"