Европейският съюз е поканил беларуския президент Александър Лукашенко на среща на върха със страните от своето Източно партньорство през ноември. Някои намират тази стъпка за "скандална", съобщава днес интернет платформата EU Observer.

Това би било първото посещение в Брюксел на човека, когото още наричат "последния диктатор в Европа", отбелязва изданието. 23-годишното управление на Лукашенко е осеяно с убийства и хвърляния в затвора на опозиционни лидери, фалшифицирани избори и побои на протестиращи от шпицкоманди на властта, се казва още в публикацията.

"Беларус беше поканена да учства в срещата на върха на Източното партньорство по същия начин като другите партньорски страни. Кой ще представлява Беларус на срещата е въпрос, който Минск ще реши", казва председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от EU Observer.

Срещите на ЕС със страните от Източното партньорство се провеждат всеки две години и включват Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Досега Беларус е била представлявана от външния си министър.

В Минск още не са решили кого ще пратят на тази среща, но Лукашенко очаква висши представители на ЕС да го посетят в неговата столица, е казал пред изданието беларуският външен министър Владимир Макей.

То цитира анонимен европейски източник за това, че Лукашенко отбелязъл напредък с това, че не пратил да бият никого на последните избори и освободил 169 политически затворници.

Бившият генерален секратар на НАТО, датчанинът Андерс Фог Расмусен, коментира, че подобряването на отношенията с Беларус може да я отдалечи от орбитата на Русия. Според Расмусен обаче няма гаранция, че техните отношения ще останат все така близки.

Остро на поканата е реагирал литовският евродепутат Петрас Аустревичус, според когото "скандалната" покана би деморализирала беларуската опозиция, която все още е обект на временни задържания и домашни арести.

Според европейски дипломат, пожелал анонимност, беларуският "диктатор" би откраднал цялото внимание от другите лидери на срещата, насрочена за 24 ноември, и би я превърнал в свое шоу.

Хрант Костанян, анализатор от мозъчния тръст Център за европейски политически изследвания в Брюксел, коментира, че няма логика ЕС да не кани Лукашенко, а да кани азербайджанския лидер Илхам Алиев, който е много по-суров диктатор. 

Постоянните представители на държавите членки на ЕС днес обсъждат проект за заключения от срещата, в които се очаква да заличат израза, че ЕС "признава" аспирациите на Грузия, Молдова и Украйна един ден да се присъединят към него. За редакцията настояват страни като Германия и Холандия, в които е силна "умората" от разширяването на ЕС, пише EU Observer.

Расмусен обаче предупреждава, че ако тази "умора" проличи в заключителния документ, това може да обезкуражи реформите в бившите съветски републики, които поред него са в рещаваща фаза.