Кабинетът на испанския премиер Мариано Рахой взе решение да поиска формално от регионалното правителство Каталуня да потвърди дали е обявило независимост на автономната област, съобщи в. "Ел Мундо".

Новината обяви самият Рахой пред парламента в Мадрид след извънредна среща на министерския съвет.

Това е предварително и задължително условие за предприемането на каквато и да било мярка, която Министреският съвет в Мадрид може да предприеме по силата на член 155 от конституцията.

Става дума за ултиматум към властите в Каталуня да прекрати процеса на отцепване и да предложи да води диалог в рамките на закона, отбелязва "Ел Мундо". Рахой обаче не уточни какъв срок дава на каталунския премиер Карлес Пучдемон да даде отговор на искането му.

Това искане към Пучдемон е фактически първа стъпка към член 155, пише изданието. По силата на този член централното правителство в Мадрид ще поеме контрол върху компетенциите на това в Барселона. 

Рахой увери, че с това решение се цели да бъдат дадени разяснения на испанците и най-вече на каталунците, като бъде избегнато объркването, създадено от самите власти в автономната област. Той изтъкна, че от отговора на Пучдемон "ще бъде белязано бъдещето на събитията в следващите дни".

Ако Пучдемон отстъпи и се подчини на закона, ще бъде сложен край на "пропукването в съвместното съжителство" - нещо, което според Мадрид е спешно необходимо.

Какво гласи член 155

"Ако една автономна област не изпълнява задълженията, които конституцията или други закони й налагат, или действа по начин, който е тежко посегателство срещу националния интерес на Испания, правителството първо трябва да поиска отчет от министър-председателя на автономната област и в случай на неподчинение, с одобрението на абсолютното мнозинство в Сената, ще може да одобри необходимите мерки, за да задължи същата да изпълни принудително споменатите задължения или да защити горепосочения национален интерес."

Какво каза Пучдемон

Карлес Пучдемон

Речта на Пучдемон предизвика объркване. На практика правителството на Рахой поиска от това в Каталуня да уточнят дали е обявило или не независимост.

Ето точните думи на Пучдемон пред парламента в Барселона:

"[...] И със същата тържественост аз и правителството предлагаме парламентът да суспендира ефектите от обявяването на независимостта, за да предприемем през следващите седмици диалог, без който не е възможно да се стигне до едно съгласувано решение."

В действителност Пучдемон обяви символично независимост, но без незабавен ефект. Той предложи на парламента засега да приеме декларация за отцепване от Испания и да отложи тази стъпка поне с няколко седмици. Целта е да има възможност за преговори.

По-късно 72-ма депутати - над половината в регионалния парламент, подписаха символичен документ. "Ел Мундо" обаче изтъква, че той няма никаква юридическа сила.

Валдис Домбровскис – зам.-председател на Еврокомисията, потвърди призива си за пълно зачитане на испанския конституционен ред.

"Ние подкрепяме усилията да се преодолеят разделенията", каза той на редовния брифинг на ЕК в Брюксел.