България е в трета урна на новия турнир на УЕФА Лига на нациите, потвърди европейската футболна централа, след като приключиха световните квалификации на Стария континент. Националният ни тим бе поставен там още в работния вариант на проекта, който бе разпространен през миналия месец.

Надпреварата, жребият за която е на 24 януари в Лозана, стартира през есента на 2018 г. паралелно с европейските квалификации. Основната цел е да бъдат заменени контролните срещи, като паралелно с това да има състезателен характер. И, разбира се, да се генерират повече пари - за онези, които ги изкарват от футбол (разбирай - пълни стадиони, продажба на фенски стоки, тв права и т.н.).

Урните (дивизиите) са четири, а във всяка една от тях ще има групи от по 3 или 4 отбора. Тимовете ще преминават по-нагоре и съответно ще изпадат. Голямата новина е, че четири състава от Лигата на нациите ще се класират на европейското през 2020 г., което ще се проведе не в една или две, а в повече държави на Стария континент. Ако даден отбор е придобил право на участие на финалите чрез квалификациите, квотата ще спечели следващият по класиране в Лигата.

Това дава известен шанс на България, потенциални съперници на която са Словения, Албания, Черна гора, Сърбия, Шотландия, Чехия, Румъния, Гърция, Израел, Норвегия, Кипър, Финландия и Естония.

Разликата спрямо септември е, че липсва Азербайджан, останалите тимове са същите.

Мачовете започват на 6-8 септември. Финалите са на 5-9 юни 2019 г. Плейофите за попадане на Евро 2020 са на 26-31 март 2020 г. 

Всички най-важни подробности за турнира вижте в линка по-долу: