Т. нар. Медицински оскар (National Mediacal Awards) получи 32-годишният д-р Станимир Сираков. Младият лекар стана известен с няколко уникални за България операции. При едната извърши мозъчна операция на 10-годишно момиче през артерия на крака му, като се избягва отварянето на черепа на детето, разказва Нова тв.

Мозъкът на детето бавно загивал. И постепенно е щяло да се стигне до летален изход, обясни лекарят сериозността на ситуацията.

"Ние успяхме през артерия на крачето да стигнем до мозъка и да изолираме всички тези патологични връзки. За операцията на детето получихме поздравления от световни лекари, че сме едни от първите в света, които са направили подобна интервенция. Момиченцето е добре, възстановява се. Дадохме ѝ шанс за живот, защото подобни случаи в по-голямата си част завършват с фатален край", допълва д-р Сираков.

Той признава, че е имал много предложения за работа в чужбина.

Според него най-важното е младите лекари да успеем да се докажем в България, за да може българският пациент да има достъп до тези модерни интервенции у нас и да не се налага да ходи в чужбина и да плаща в пъти повече за тях.

„Усмивката на детето беше най-голямата награда за нас. Най-хубавото чувство е да се прибереш вкъщи и да знаеш, че си свършил работата си и на другия ден ще видиш един здрав пациент, на когото си успял да помогнеш”, обясни още той.

10-годишната Станимира страда от хидроцефалия. Животът ѝ се преобръща преди около две години след припадък в класната стая. Тогава започва и тежката борба на семейството. Майката на момиченцето изрази огромна благодарност към д-р Сираков.

Д-р Станимир Сираков е роден на 24 октомври 1984 година в Кърджали. Завършва медицина през 2009 г. в МУ-София със специалност "Образна диагностика" и "Интервенционална неврорентгенология". От 2011 г. е част от екипа на болница “Св. Иван Рилски”. Младият специалист е един от малкото лекари в страната, извършващи високоспециализирани животоспасяващи процедури при мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначномозъчни артериовенозни малформации.

Общо 14 отличия за медицина бяха раздадени на церемония във вторник вечерта.