Пациентите в София вече ще могат да запазят онлайн час за преглед при лекар специалист в столичните общински лечебни заведения.

От Столичната община представиха новия здравен портал https://sofia.myhealth.bg/, през който ще може да става това. В сайта има информация за близо 800 лекари от 35 специалности. За около 500 от специалистите има възможност и за резервиране на час за преглед онлайн. Бърза проверка показва обаче, че засега голяма част от включените специалисти не предлагат все още график за запазване на час онлайн. И най-често предлаганият начин за контакт с тях е телефони понякога имейл.

За всяко лечебно заведение има информация, контакти и карта с адреса. Все още в портала не са включени двете общински акушеро-гинекологични болници - "Шейново" и и Първа АГ болница "Св. София". Освен да запазят час за преглед, пациентите могат да проверяват и резултатите от направени изследвания в конкретния ДКЦ.

Личните лекари от общинските ДКЦ също ще бъдат поканени да подадат информация, за да бъдат включени в портала. За да се ползва услугата, пациентите трябва да се регистрират. Един потребител може да направи максимум 5 резервации за преглед и има право на 5 отказа от час. Ако пациентът направи 5 резервации и не изпълни нито една от тях, това ще се приема като умишлено блокиране на часове и профилът му ще бъде деактивиран.

За пациентите под 18-годишна възраст, запазването на час ще прави родител.

Мобилно приложение ще подсеща пациентите, че имат час за преглед.