Американският президент Доналд Тръмп поискал близо десетократно увеличаване на ядрения арсенал на САЩ, съобщи телевизия Ен Би Си.

Това станало през лятото, по-точно на 20 юли, по време на среща в Пентагона с най-висшите ръководители на националната сигурност. Така твърдят трима души, присъствали тогава в стаята.

Точно тогава държавният секретар Рекс Тилърсън нарекъл Тръмп "малоумник".

Според тях думите на Тръмп били в отговор на диаграми, които показвали постоянното намаляване на американските ядрени оръжия, започнало в края на 60-те години на ХХ век. Президентът посочил, че иска по-големи запаси, а не цифрата да бъде на дъното на постоянно вървящата надолу крива.

Това силно изненадало съветниците на Тръмп, след които началник-щабовете и държавният секретар Рекс Тилърсън. Те обяснили накратко законовите и практическите пречки пред увеличаването на ядрените оръжия, както и факта, че в момента положението е по-добро, отколкото в разгара на надпреварата във въоръжаването. Не е планирано увеличаване на арсенала, твърдят трите източника пред Ен Би Си.

Срещата на 20 юли представлявала дълъг и на моменти напрегнат преглед на американските сили и военни операции по света. Точно тогава, малко след края на срещата, представителите, останали там, чули Тилърсън да казва, че Тръмп е "малоумник".

Някои от присъстващите твърдят, че не смятат, че изразеното от Тръмп желание за повече ядрени оръжия буквално нарежда на военните да увеличат арсенала. Думите на президента обаче повдигнали въпроси дали той е запознат с ядрения и други проблеми.

Много пъти по време на дискусията Тръмп настоял и за допълнителни американски войски и военна техника по света.

Всяко увеличаване на американския ядрен арсенал не само ще означава скъсване с десетилетната ядрена доктрина на САЩ, но ще нарушат международните договори за разоръжаване, подписвани от всички президенти от Роналд Рейгън насам. Такава стъпка може да отприщи световна надпревара във въоръжаването, смятат експерти.

Същото като САЩ щели да направят и Русия, и Китай, смята специалистът по ядрени оръжия Джо Чиринчоне. Той припомня, че вече 71 години не е имало военна мисия, изискваща използване на ядрено оръжие.

Досега не са били съобщавани подробности за срещата от 20 юли. Те хвърлят допълнителна светлина върху напрежението сред главнокомандващия, членовете на кабинета му и военното ръководство на Пентагона, произтичащи от доста различаващите се възгледи, опит и основни познания, отбелязва Ен Би Си.

Нещо повече - изказванията на президента показват, че Тръмп, който преди встъпването си в длъжност намекна, че САЩ "трябва сериозно да засилят и разширят ядрения си капацитет", изказал желанието си като главнокомандващ направо през военното ръководство в сърцето на Пентагона.

 

 

Ден по-рано - на 19 юли, имало друга среща. Тя се състояла в Ситуационната зала в Белия дом и била посветена на Афганистан. На нея президентът също изумил някои членове на своя екип за национална сигурност. Тогава Тръмп поискал от военните ръководители да уволнят командващия американските сили в Афганистан Джон Никълсън и сравнил съвета им с този на консултант в нюйоркски ресторант, чиято лоша работа струвала на бизнеса ценно време и пари.

Дискусията била толкова непродуктивна, че съветниците решили тя да продължи на другия ден в Пентагона и да бъде посветена на по-малко въпроси, където президентът може да бъде по-силно фокусиран.

Във военното ведомство присъствали и вицепрезидентът Майк Пенс, финансовият министър Стивън Мнучин, шефът на Пентагона Джеймс Матис, шефът на началник-щабовете ген. Джоузеф Дънфорд, заместникът му Пол Селва, зам.-министър на отбраната Патрик Шанахан, главният президентски стратег Стивън Банън, зетят и съветник на държавния глава Джаред Къшнър и шефът на администрацията Райнс Прибъс. Заедно с Тръмп там дошли и говорителят на Белия дом Шон Спайсър и Кийт Шилър - по онова време оперативен директор на Овалния кабинет.

Ядреният арсенал не бил най-важната точка от брифинга, заяви при условие за анонимност служител на Белия дом, помолен да коментира изказването на президента.

А говорителката на Пентагона Дейна Уайт каза, че министърът на отбраната има много закрити срещи с президента и членовете на кабинета му. Такива разговори са за тесен кръг.

Двама висши чиновници от администрацията заявиха, че президентските съветници обяснили причините, поради които увеличаването на ядрения арсенал не е осъществимо. Те изтъкнали договорните задължения на САЩ и бюджетните ограничения и отбелязали, че заради настоящия си конвенционален и неконвенционален арсенал САЩ са в по-добра отбранителна ситуация, когато ядреният им арсенал е бил по-голям.

САЩ в момента разполагат с близо 4000 ядрени бойни глави в арсенала си според Федерацията на американските учени.

Най-голям бил броят им в края на 60-те години на ХХ век - 32 000. Като видял това на диаграмите, Тръмп заявил, че иска същия брой сега.

Не е ясно по кое време на срещата Тилърсън е нарекъл Тръмп "малоумник". Според присъствали на двучасовото мероприятие на него имало редица размени на гневни нападки.

Самият Тръмп напуснал тогава Пентагона и казал на журналистите, че срещата била "направо страхотна".

Тръмп: Това е фалшива новина

Доналд Тръмп отрече твърденията на Ен Би Си, предаде Ройтерс.

"Никога не съм обсъждал увеличаването (на ядрения арсенал - б.р.). Искам той да бъде в отлично състояние. Това е просто едва фалшива новина на Ен Би Си. Ние нямаме нужда от увеличаване. Но аз искам модернизиране и искам цялостно подобряване", каза той пред журналисти в Белия дом след среща с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Опровержението бе опровергано и от Джеймс Матис.

"Последните съобщения са абсолютно фалшиви. Такова грешно информиране е безотговорно", коментира шефът на Пентагона.