Коалицията "Реформаторск блок - Глас народен" предлага 4 законодателни мерки, които според тях ще доведат до по-чиста медийна среда, съобщиха оттам. Анонс за предложенията направи в края на миналата седмица представителят на РБ и бивш министър на здравеопазването Петър Москов. 

Реформаторите и формацията на Светльо Витков, които се явиха заедно на последния парламентарен вот, искат строг контрол от Комисията за защита на конкуренцията за концентрации на медийния пазар, забрана офшорни компании да финансират медии, както и гаранция за "пълно осветляване на собствеността на всяка медия". 

Ето и пълния текст за заявката:

 Позиция на КП “Реформаторски блок – Глас народен”

КП „Реформаторски блок – Глас народен“ изразява възмущение от невъзможността на всички парламентарни партии да заемат смела и откровена политическа позиция по повод поредния скандал, предизвикан от некоректните отношения между политици и медии.

Дясната политика изисква назоваване на проблемите с истинските им имена и изработване на ефективни, системни решения, независимо колко непопулярни и тежки може да изглеждат те. КП „Реформаторски блок – Глас народен“ подкрепя настояванията на журналистическата общност за прозрачна и чиста медийна среда и считаме, че решението е в бързи нормативни промени.

Действащото законодателство не гарантира свободата на словото, не защитава професионализма и достойнството на българските журналисти, не отговаря на очакванията на гражданите да получават надеждна и обективна информация.

Отговорната реакция в момента е политическите сили да спрат да се възползват от жълтата страна на конкретни ситуации, а да предприемат задължителните системни стъпки за налагане на работещи правила и независимостта на медиите.

Според КП „Реформаторски блок – Глас народен“ това са следните законодателни промени:

1. Да се гарантира пълното осветляване на собствеността на всяка медия до ниво физически лица, както и свързаността на тези лица по смисъла на Търговския закон с политически партии, икономически субекти и собственици на други медии.

2. Въвеждане на забрана за финансирането на медии или фирми, осъществяващи наблюдения на зрителския интерес, от офшорни или други форми на капитали без публично ясен краен собственик.

3. Да се създаде ясна нормативна база за методологията за измерване на зрителския интерес и да се задължи СЕМ да прилага строг текущ контрол върху измерванията. В действащото законодателство няма механизми, възпрепятстващи възможността такива фирми, чрез манипулиране на данни, да упражняват натиск върху редакционната политика на медиите.

4. КЗК да упражнява постоянен контрол върху медийния пазар и възможностите за концентрация на собственост.

Тези промени ще премахнат една от най-големите язви в държавата ни през последните години и ще гарантират на българските граждани правото да получават коректна и не манипулирана информация. Осветляването на собствеността и финансирането на медиите ще защити достойнството и професионализма на журналистите и ще лиши всякакви политически и икономически интереси от възможността да подчиняват информационната пространство на собствените си цели.

КП “Реформаторски блок – Глас народен” ще представи конкретни нормативни предложения по посочените проблеми и ще търси подкрепа за прилагането им в действащо законодателство.

Преди два дни и един от отговорните за ескалирането на медийното напрежение - вицепремиерът Валери Симеонов, който бе заподозрян, че е отправил индиректна заплаха към Виктор Николаев от Нова тв, а след това поиска извинение от 4 национални електронни медии, също заговори (след Москов - б.р.) за нови регулации. Едно от предложенията също засяга собствеността.