Вицепремиерът Валери Симеонов заяви пред БНТ, че ръководствата на големите телевизии трябва да преосмислят политиката си  Според него хората, и по-специално  политиците, "биват малтретирани, особено в сутрешните блокове".

"Правото на свобода на словото е право на всички, не само на журналистите", заяви Симеонов.

На въпрос защо, след като са толкова малтретирани, политиците съжаляват, когато вече не са депутати или министри, Симеонов отговори:

"Аз съм в управлението от 5 месеца. Не ми харесва вашата ирония. Защо не допуснете, че въпросните политици всъщност са хора като всички останали, имат права като всички останали и може би не идват да изживеят своите 10-15 минути слава? Водещите също могат да сгрешат. Мислите, че лазим на 4 крака, за да ви дойдем в студиата". 

После поясни, че пресили репликата за "лазенето". Симеонов каза, че политиците идват в медиите, защото това е начинът техните послания да стигнат до обществото.

"Кой определя какви въпроси искат да ни задата хората? Нима ние не срещаме хората", попита още Симеонов.

Той определи обвинението на ДПС, че използва език на омраза като "куха фраза".

"Несъгласие с коя полтика на правителството изразяват.  В коя област Валери Симеонов се е провалил", каза Симеонов.

И допълни, че за него е било удоволствие да наблюдава протеста на журналистите пред МС.

"Аз си защитавам моята свобода на слвото, Не бх посегнал на свободата на слвото на когото и да било", обобщи Симеонов.

Той каза, че не е чувал кабинетът да се е разграничил от неговите изявления в Нова ТВ, които бяха разтълкувани като заплаха. И дори каза, че коментарът му на страницата на МС е бил съгласуван с пресслужбата.

"По надлежния ред, съгласувано е това решение. Не мога да ви кажа с кой. Пресслужбата на МС. Това го свърши моят пи ар. Не знам кой е бил дежурен. Петното е върху целия МС, обвинен е вицепремиера. Достъпът до информация трябва да е по-демократичен, без да се търси жълтина. И в думите на Антон Тодоров нямаше заплаха. Нека да се опитат да го осъдят. Той е създал широк кръг от неприятвели, настроил е кръг от хора срещу себе си", обясни Симеонов.