Първото заседание на съда по делото "Елена Йончева срещу Бойко Борисов" е насрочено за днес, съобщиха от Софийския районен съд. 

Това е първото заседание по иска на депутатката от БСП и журналистка срещу лидера на ГЕРБ. Съдебната жалба бе подадена по време на кампанията за предсрочните парламентарни избори. А поводът бяха твърдения на Борисов, че държавата е плащала милиони левове за репортажите на Йончева зад граница.

Журналистката отрече твърденията и се закани, че ще търси правата си в съда. Тя призова Борисов, ако се окаже, че е излъгал, да напусне политиката. Искът на Йончева е за наненсени неимуществени вреди, а исканото обезщетение е в размер на 20 хиляди лева. Той е заведен срещу партия ГЕРБ и нейния представляващ Борисов.

Тази сутрин пред бТВ Йончева каза, че има издаден документ от БНТ, че след 2000 г. не е получавала никакви пари от държавната телевизия за каквото и да е.

По думите на адвоката на Борисов - Марин Марковски, премиерът не е имал предвид Елена Йончева:

"Не може да бъде направено заключение, че моят доверител говори за ищцата. Поради това обстоятелство не е налице основна предпоставка да се търси отговорност. Обстоятелството, че някой се познава като образ от думите, изречени или неизречени от едно лице, и се чувства засегнат категорично не може за говори за настъпила вреда", пише в мотивите си до съда Марковски, когото Йончева цитира в ефир.

Преди ден прокуратурата отказа да започне дело по сигнал на вицепремиера Валери Симеонов от "Обединени патриоти" срещу депутатката от БСП поради липса на доказателства.