Григор Димитров е на четвъртфинал в турнира от "Мастърс 1000" в Шанхай след успех срещу Сам Куери (САЩ) - 6:3, 7:6(3). 

Следващият съперник на първата ни ракета вероятно отново ще е лидерът в световния тенис Рафаел Надал, който по-късно днес играе срещу Фабио Фонини.

Двамата спориха на полуфинал преди броени дни в Пекин, където Матадора измъкна победа с 2:1 сета и после ликува с титлата.

Григор имаше кошмарен мач срещу Райън Харисън в предишния кръг - той грабна победата драматично, но днес преодоля Куери по-лесно. 

Димитров сервираше първи и му се наложи да спасява две точки за пробив още в началото на мача. Той се справи и поведе с 1:0. На свой ред издебна момента в четвъртия гейм - американецът удари топката в мрежата още при първата възможност.

Така резултатът стана 3:1, както и 4:1, след като Гришо трябваше да парира опита на Куери за рибрейк. До края на сета двамата спечелиха подаванията си. Първата ни ракета имаше три сетбола при 0:40 в осмия гейм. Съперникът му обаче се измъкна.

Малко по-късно Димитров взе своето и поведе с 1:0.

Във втория сет Григор допусна пробив и 0:2 в полза на Куери. Той обаче бързо отвърна първо с рибрейк, а после и изравни резултата - 2:2. До края сервиращите нямаха особени проблеми и логично се стигна до тайбрек.

Там по-високата класа и добрата концентрация на Димитров си казаха думата. Той реализира още първия си мачбол, след като 198-сантиметровият янки прати топката в аут - 7:6 (7:3) и 2:0 сета.

Българинът за първи път в кариерата си достига до тази фаза в Шанхай.