"Емко" ще плати 6 млн. лв. на държавния оръжеен посредник "Кинтекс", а оттам те ще компенсират ВМЗ-Сопот за разходите, направени по договорите за производство на продукцията, които бяха отнети от завода от Министерството на икономиката." Това заяви по бТВ собственикът на военното предприятие Емилиян Гебрев. 

Той за пореден път обвърза благоприятното развитие на сагата "Емко" с намесата на премиера Бойко Борисов.

Във вторник след среща в Министерския съвет между него, Гебрев и министъра на икономиката Емил Караниколов се стигна до решението договорите на  завода да бъдат върнати, след като и лицензът му за износ на външни пазари беше възстановен.

"Премиерът задели доста време, дори закъсня за КСНС, за да се вземат принципни решения в името на националния интерес. Затварям страницата, връщам се на датата 24 май, когато започнаха атаките срещу нас, и все едно тези месеци досега не са се случили. За жалост, бе направен опит за намеса на държавата в частния бизнес, но това престана. Гледам позитивно напред в бъдещето. Всички сме допуснали грешки. Моята бе, че твърде късно се обърнах към г-н Борисов за решаване на въпроса", отбеляза Гебрев. 

 

"Като коректен партньор решихме, че ако възлагането на поръчките за "Кинтекс" на ВМЗ-Сопот струва 1 лев, ние ще дадем 2 лева. Колеги сме и никой не трябва да страда. Въпреки че това не може да се случи в никоя нормална държава - в следработно време просто получихме един факс, в който се казваше, че договорите се прекратяват. Възможно е това да е било продиктувано от личните виждания на министър Караниколов за развитието на сектора. Останах с впечатление, че и той не е запознат детайлно с много въпроси. Явно хората, които са го съветвали, са го подвели", допълни Гебрев. 

 

"Русия е наш конкурент в тези поръчки, но имам чувството, че ние си направихме наша вътрешна каша", коментира той въпрос на водещия за евентуална външна намеса. 

И подчерта, че няма как да е приятел с фалиралия банкер Цветан Василев, защото се съди с неговите фирми. Но не уточни кои. 

След положителния развой на събитията за предприятието му собственикът на "Емко" бе доста пестелив откъм обвинения за намеса на държавата, които преди месец оповести - отново в ефира на бТВ. 

"Не бих казал, че държавата се е опитала да ме смачка, евентуално това може да са гравитиращи структури около нея. Първо се съдихме с една офшорна фирма "И Еф Ви", след това с друга - "Виафот" (б.р. - твърди се, че последната е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски). После в един момент изскочи Държавната консолидационна компания да спори. Това е страшно и странно, безсмислени метаморфози", изтъкна Гебрев.

Той повтори, че "според мен аз съм собственик на "Дунарит", показал съм достатъчно документи", но казусът ще се развива по законен съдебен път, след като отпадне и последната пречка - обвинението, че е ръководител на организирана престъпна група, отправено от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.