Хиляди пенсионери не са получили обещаното увеличение на пенсиите си от 2,4%, което е в сила от 1 юли. Причината е в новата формула за индексиране, която се прилага от тази година, обясни пред БНР социалният министър Бисер Петков.

Засега от НОИ няма официална информация колко души са засегнати и министърът обеща да изиска данни.

"При преизчисляването на пенсиите, което за първи път става по новия механизъм се е получило това, че пенсиите се връщат към датата на отпускане, съответно след това минават през всички индексации и актуализации. Те са много във времето. През 2008 г. за определени пенсии има постановление, което им ограничава размера и е довело до там, че за определен брой пенсионери това увеличение не е 2,4%, а по-ниско", коментира Петков.

За решаването на проблема Петков предвижда в бюджета на общественото осигуряване за 2018 г. да се предвиди текст, който да не допуска процентът на увеличение да бъде по-нисък от този, който ще бъде определен в бюджета по швейцарското правило. 

Фалът става известен броени дни след като вицепремиерът Валери Симеонов обвини медиите, че "превъзбуждат"  обществото с "низки страсти" и незначителни новини като "Кумгейт", вместо да обръщат внимание на големите постижения на кабинета - като "рекордното" повишение на пенсиите например.