Десетки хиляди български деца учат по едни от най-добрите учебници в Европа. Комплектът „Голямото приключение“ за 1. клас на издателска група „Просвета“ получи трета награда на конкурса за най-добри учебни материали (BELMA), който се провежда всяка година на Международния панаир на книгата във Франкфурт. Конкурсът се организира от Асоциацията на европейските издатели на учебници (EEPG) съвместно с Международната асоциация за изследване на учебници и учебни медии (IARTEM). Първата награда в категорията образователни материали за възрастова група от 6 до 11 години бе дадена на португалски учебник по музика, а втората – на норвежки учебник по английски език. Наградата на „Просвета“ единствена е за цял комплект нови учебници.

„Това е голямо признание за труда на всички мои колеги, особено като се има предвид, че журито на конкурса награждава наше издание за втора поредна година - заяви Георги Шарабов, заместник главен редактор в „Просвета“. - През миналата година бе отличен учебникът ни по френски език и литература за 11. клас.“

Георги Шарабов с наградата.

Десетки хиляди първокласници ползват през тази учебна година целия комплект „Голямото приключение“ или отделни учебници от него. Комплектът е с марката „Просвета Плюс“. Той включва учебници и помагала по всички 6 предмета за 1. клас: български език и литература, математика, околен свят, музика, изобразително изкуство и технологии и предприемачество. Други десетки хиляди деца учат по комплекта за 2. клас от същата поредица. Сега екипите работят по учебниците на „Голямото приключение“ за 3. и 4. клас.

Награденият комплект е дело на общо 16 автори - университетски преподаватели, действащи учители и специалисти по методика на началното образование. Графичното оформление, илюстрациите и кориците на всички учебници в поредицата се правят от студиото ХРИС-2001 ООД.

Десетки хиляди деца в 1. и 2. клас учат и по другата нова поредица с марката на „Просвета“ - „Чуден свят“. Нейни автори са утвърдени и доказали се през годините професионалисти с огромен опит.

Всички учебници от двете поредици имат електронни варианти, които са безплатни за учителите, работещи с тях. Е-учебниците съдържат изключително атрактивни триизмерни анимации, интерактивни упражнения, забавни и логически игри, видеофилми и аудиозаписи. Те са мощен инструмент за разнообразяване на работата в клас и за ангажиране вниманието на малките учаници.

„Просвета“ за първи път получава награда за българоезични учебници във Франкфурт, но иначе има вече утвърдена традиция да печели отличия за своите учебници и помагала по чужди езици.

През миналата година ЕNVOLS, учебникът по френски език и литература за 11. клас на „Просвета“, бе удостоен със специалната награда на журито заради иновативния си подход при работа с литературни текстове. Тази награда се присъжда ежегодно само на един учебник, избран от всички възрастови категории и учебни предмети в рамките на конкурса BELMA (Best European Learning Material Award – Награда за най-добър европейски образователен материал).

През 2014 г. българският учебник по британска и американска литература за 11. клас на издателство „Просвета“ LitUps! беше отличен като най-добър в категорията си на Панаира на книгата във Франкфурт.

През 2009 г. езиковата система по английски език за 5. клас HELLO! получи бронзова награда на същия конкурс. Цялата система HELLO! за прогимназиалния етап на обучение пък беше оценена като най-добре разработената програма в Европа за преподаване на английски език на дете, за което той не е майчин.