Двадесет държави членки, включително България, днес пристъпиха към създаването на европейска прокуратура, която ще преследва престъпленията срещу финансовите интереси на Европейския съюз и ще започне работа най-рано през 2020 г.

Сега преследването на тези престъпления е изцяло в компетентността на националните прокуратури.

Институцията ще бъде създадена по процедурата на т.нар. засилено сътрудничество. Тя позволява на част от държавите членки да задълбочат интеграцията си в определена област, в която не всички в ЕС желаят да участват. Сътрудничеството остава отворено за присъединяване на нови участнички.

Европейската комисия предложи ЕС да създаде своя прокуратура през 2013 г., но за изтеклото оттогава време 28-те не можаха да постигнат задължителното единодушие това да стане по пътя на общностното законодателство. Единственият път остана засиленото сътрудничество, което е форма на междуправителствено споразумение.

През юни го подписаха: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания. Европейският парламент даде съгласието си по-рано този месец. Днес, на съвместно заседанание на министрите на правосъдието и вътрешните работи в Люксембург, цитираните страни приеха регламент, поставящ началото на засиленото сътрудничество. 

Холандия, Швеция, Малта, Ирландия, Унгария и Полша не участват в него. Те смятат, че европейската прокуратура би била недопустима намеса в техните правосъдни системи. Великобритания и Дания имат по договор изключение от сътрудничеството в правосъдието и вътрешните работи.

Като главен мотив да се учреди европейска прокуратура Комисията изтъква размера на трансграничните финансови измами в ЕС - 50 милиарда евро годишно - главно свързани с данъка върху добавената стойност.

Прокуратурата, състояща се от централна служба и делегирани прокурори в държавите членки, се предлага да разследва измами със средства на ЕС над 10 000 евро и трансгранични измами с ДДС над 10 милиона евро.

Седалището на прокуратурата ще бъде в Люксембург, се казва в съобщение на Съвета на ЕС. Датата, на която тя ще поеме разследващите и прокурорските си задачи, ще бъде определена от Европейската комисия въз основа на предложение от европейския главен прокурор, след като институцията бъде създадена. Тази дата няма да бъде по-рано от три години след влизането в сила на този регламент, се казва в съобщението.