Елена Йончева е получавала солидни хонорари на обща стойност 690 000 лв. от БНТ в периода 2003-2004 г., дошли в националната телевизия от търговски дружества с държавно участие - "Лукойл Нефтохим", ДЗИ, "Монбат", "Актавис". Документи за това представиха днес адвокатите на премиера Бойко Борисов в първото заседание на делото му с червената депутатка.

Йончева съди Борисов за твърденията, че като премиер е нареждал плащания на милиони за нейни репортажи зад граница. Тя иска обезщетение в размер на 20 000 лв за неимуществени вреди. И двамата не присъстваха на днешното заседание, а бяха представяни от защитниците си.

Адвокатите на Борисов - Марин Марковски и Божидар Терзийски, изтъкнаха, че няма доказателства премиерът да е казвал нещо подобно, като подложиха на критика представените видеоматериали от Нова тв и статия от сайта "Епицентър", които според тях са "журналистически интерпретации".

"На пратените адреси с видео се оказа, че няма такива видеоматериали - нито фейсбук, където има 30 профила с името Бойко Борисов, 20 са фен страници, десет са други", обясни адвокат Терзийски и поиска да покани ПР от ГЕРБ, който да обясни какви неща се качват от името на премиера онлайн.

"И в "Епицентър" има една, без да обидя журналистите, журналистическа интерпретация, заглавието е гръмко, но съдържанието надолу няма нищо общо с думите на Борисов. Видеото накрая пък е по съвсем друга тема." 

И въпреки това защитниците на премиера представиха доказателства, че Йончева в действителност е била в конфликт на интереси в определен период. Изтъкнаха и факта, че е живяла на семейни начала с тогавашния премиер Сергей Станишев. 

Според техните доказателства, които получили от загрижен граждани, парите, които тя е получила от БНТ, са идвали от приходи на телевизията за реклама от гореспоменатите дружества с държавно участие. Бизнесмен, който имал отношения с Йончева, пък искал да свидетелства как точно става тази схема.

Георги Атанасов е адвокат на Елена Йончева.

Адвокатът на Йончева Георги Атанасов изтъкна, че документите са означени като "Верни с оригинала", но не е ясно от кого и поиска това лице да бъде установено. Защитата на Борисов отвърна, че тези документи са от БНТ и трябва да бъдат поискани оттам.

"Със сигурност не това е имал предвид г-н Борисов, като е казал, че в началото на мандата си е платил едни много милиони за това, че Елена Йончева е имала някакви изяви със странно естество от журналистически характер", отбеляза Атанасов след делото пред журналисти.

Вероятно са документи, които посочват какви суми са ѝ плащали по външни договори, смята той.

"БНТ не е предприятие. "Лукойл" от 1997 година има една златна държава акция. ДЗИ е приватизирана много преди този период от време, "Монбат" - също. Там се говори за други неща, които не мисля, че имат нещо общо с предмета на спора."

Атанасов поиска да представи 4 свидетели - Къдринка Къдринова, която да коментира за обществената позиция на Йончева и негативното отражение върху нея, Иван Гарелов за позицията ѝ в журналистическия свят, Емил Райнов за физиологическите отражения от думите на Борисов върху депутатката, и Виза Недялкова за отражението на акта върху психическото й състояние.

Адвокат Марковски възрази срещу свидетелите:

"Исканите четирима свидетели установяват едни и същи факти така, както е заявено, поне по отношение на двама от свидетелите."

Според него е излишно двама журналисти да коментират едно и също, както и да се говори за физиологичните отражения на скандала:

"Изследват се моралните последици и вреди, но физиологическото състояние е общото състояние на организма. Моралните вреди са психологическо състояние. Не се твърди, че тя има физически заболявания, нали?", заяви той.

Адвокат Терзийски се изказа колко е бил "възмутен" от юридическите тези на колегата си Атанасов. Съдията го сряза:

"Не бъдете възмутен, вие сте страна и професионалист."

Адвокатите на Борисов оспориха дори твърденията, че Борисов е бил във Варна и Бургас по време на предизборната кампания, както и това дали е правил коментари за Йончева. Атанасов поиска време да се запознае с доказателствата. В крайна сметка следващото заседание ще е на 5 декември от 13,30 ч, но този път при закрити врати. 

Пред журналисти адвокат Марковски заяви, че е бил изрично помолен от премиера да не коментира делото извън съдебната зала - "както се случва в нормалните страни".