Япония е изправена пред това, което икономистите наричат "тиктакаща демографска бомба", пише "Индипендънт".

Поставена в омагьосания кръг на ниската раждаемост и ниското потребление, икономиката на страната се свива непрестанно пред последните 25 години.

Хората живеят по-дълго и така увеличават тежестта върху по-младите поколения, които от своя страна нямат деца, които да ги заместят - и така кръгът се затваря.

Ето някои от най-видимите признаци във всекидневния живот, че бомбата тиктака.

В момента има 68 хил. души, които са над 100- годишни.

2017-а е поредната - 47-а поред година, в която страната чупи собствения си рекорд за броя на столетниците или хора, които живеят след 100-тния си рожден ден.

През 2016 г. е имало около около 65 хил. столетници от общо 127 млн. души население на Япония. Новите данни за 2017 г. са 67 824  столетници. 

Япония има най-високия процент на столетници в света - 4,8 на 100 хил. души. САЩ е с 2,2 на 100 хил. души.

Продажбите на памперси за възрастни са повече отколкото на бебешките памперси

От 2011 г. продажбите на памперси за възрастни в Япония надминаха тези на бебешките памперси.

Тенденцията отразява колко голям е процентът на възпрастните хора - 26,7% от населението е над 65 години.

2016 г. нарушава 117-годишна традиция

От 1899 г. насам годишният брой на ражданията в Япония винаги е надвишавал един милион. До 2016 г.

Демографско преброяване показва, че миналата година 20 хил. раждания не достигат до границата от 1 млн. Броят на смъртните случаи също пада - до около 1,3 млн. годишно.

Младите хора започнаха да захвърлят бабите и дядовците си

Думата "убасуте" е стара японска дума, която е свързана с изоставянето на стари хора, и според новинарските източници, тя се връща обратно. Терминът описва неприятната практика по-младите хора да изоставят сенилните си близки в болници или старчески домове - основната причина е, че не могат да си позволят повече да се грижат за тях.

Това все още не е широко разпространено. Социален работник оценява броя на случаите годишно на няколко стотин.

Затворите се превръщат в болници 

Около една пета от всички престъпления в Япония се извършват от възрастни хора. Повечето са кражби от магазини и джебчийство. С нарастването на процента на престъпленията сред по-възрастните хора, затворите се превръщат в болници и старчески домове. Надзирателите трябва да къпят задържаните и да им помагат да се обличат, а според експерти условията са прекалено добри и затова не пада процентът на рецидивизъм.

Към изчезване

С времето ниският процент на раждаемост - без имиграция - може да означава изчезването на цяла нация. В по-краткросрочен план това означава загубата на 34 на сто от населението на страната до 2100 г.

Японските експерти са изчислили и кога ще има пълно изчезване на нацията - 12 август 3776 г.

Приятелите се женят помежду си от отчаяние

Една от основните характеристики на тиктакащата демографска бомба е, че младите хора прекарват огромна част от времето си в работа вместо да се социализират. Те все още искат да се женят, но компромисът, който правят, е да се женят за своите близки приятели. Това е реална версия на играта - "Ако не се оженим и двамата до 40 години, ще се оженим един за друг", но хората я играят, когато са около 30-годишни.

Работници умират от преумора 

Дългите часове работа водят до нарастване на случаите на кароши - "смърт от свръхпретоварване от работа".

Доклад от октомври, който проучва кароши, достига до извода, че 20 на сто от хората в изследването, в което са участвали 10 хил. души, казват, че работят поне 80 часа извънредно на месец - знак колко много се нуждаят младите хора от допълнителен доход.

Правителство на Япония предприе мерки, с които да окуражава хората да си тръгват от работа навреме или да си вземат един ден компенсация за извънредния труд.