Българското малцинство бе признато в Албания, предаде агенция Фокус.

Това стана, след като вчера Парламентарната комисия по правни въпроси, публична администрация и права на човека с пълно единодушие прие включването на българско малцинство в чл. 3 от законопроекта за защита на малцинствата в Албания.

Така малцинствата в Страната на орлите стават 9. Те са гръцко, македонско, аромънско/влашко, черногорско, сръбско, ромско, египетско, босненско и българско.

Предложението бе направено от докладчика по законопроекта Бледи Чучи. Решението за промяна е в резултат на проведената миналата седмица дискусия по проектозакона с представители на малцинствата, както и на писмото на български евродепутати.

Българското малцинство в Албания живее предимно в североизточните и югоизточните части на страната.

То е било признато след натиск, пише електронно издание Albanian Daily News. В резултат външният министър Дитмир Башати се отказал от позицията си, че такова малцинство не съществува в страната. След исторически доказателства, представени от България, както и натиск от страна на членове на Парламентарната комисия по юридически въпроси, правителството в Тирана се решило на мярката.

Въпросът е бил обсъждан и от премиерите Бойко Борисов и Еди Рама, допълва "24 оре". Албанският министър-председател е бил поканен да посети София.

Имало и дискусия, на която част от депутатите поставили въпроса за идентифициране на малцинствата и как трябва да бъде определено населението на Преспа, Голо Бърдо и Гора, след като веднъж трябва да бъде записано и преброено като българско и веднъж - като македонско.

Албания признала наличието на българи под натиска на Европейския парламент, твърди изданието "Дритаре".

Същевременно телевизия "Визионплюс" съобщи, че македонското малцинство в района на град Корча се обявява срещу опитите за признаване на българско малцинство в Албания.Това се казва в декларация на лидера на партия Македонски съюз Васил Щерьовски. Той призовал парламента на не гласува Закона за защита на националните малцинства, тъй като той отварял път на идеите за Велика България.