Преговорите за финансовата страна на излизането на Великобритания от Европейския съюз са в задънена улица, заяви днес главният преговарящ на от страна на ЕС Мишел Барние. Няма да бъде спазен срокът за започване на втората фаза от преговори за между 27-те и Обединеното кралство - за бъдещите им отношения - защото няма достатъчен напредък по трите ключови въпроса на оттеглянето: правата на гражданите, режима по границата между Севрна Ирландия и Република Ирландия, британските финансови задължения към съюза.

"По въпроса с финансовото споразумение достигнахме безизходица, което е крайно притеснително за хилядите организатори на проекти в Европа, както и за всички данъкоплатци", заяви Барние.

"При тези обстоятелства не мога да предложа на Европейския съвет да започне разговори за бъдещото партньорство."

Все по-голяма е вероятността Великобритания да излезе от Евросъюза без сделка. Това значи загуби от милиарди лири стерлинги за данъкоплатците както в Обединеното кралство, така и в 27-те страни в ЕС, предупреди преди седмица британският министър по въпросите на "Брекзит" Дейвид Дейвис.

"Никаква сделка е много лоша сделка", изтъкна Барние в днешната пресконференция и добави, че решителен напредък се очаква в следващите два месеца.

Той посочи две основни общи цели за правата на гражданите: гаранции, че споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС ще влезе в сила веднага и че интерпретацията на тази част от споразумението ще бъде тълкувана еднакво в Лондон и Брюксел, което значи важна роля на Европейския съд в Люксембург - условие, на което Великобритания се противи. Барние приветства британско предложение за опростена процедура, по която гражданите на ЕС ще мога да се ползват от правата си в Обединеното кралство.

Той подчерта, че няма да направи компромис с правата на гражданите и мира в Ирландия.

Дейвис заяви, че напредъкът в преговорите зависи от готовността на Евросъюза да започне объсъждане на бъдещите отношения. Но мандатът, който 27-те дадоха на Барние, не му позволява това, преди да са изчистени трите въпроса на раздялата.

"Готови сме да започнем разговорите за бъдещи отношения. За да осигурим сигурността на гражданите, трябва да говорим за бъдещето", каза Дейвис.

Той посочи, че са проведени разговори главно по технически въпроси, които няма да доведат до споразумение.

"Това е политически въпрос, но когато дойде време за решение, техническата работа ще помогне то да бъде взето по-бързо."

Дейвис заяви, че разговорите тази седмица са били съсредоточени върху правата на гражданите, но не е постигнато споразумение как да бъдат прилагани правата, които ще бъдат гарантирани в договора за оттегляне на Великобритания.