САЩ напускат ЮНЕСКО, предаде Ройтерс, като цитира дипломатически източници. Държавният департамент обяви, че ще присъства със статут на наблюдател в базираната в Париж организация.

Това е още един удар по организацията, затънала в регионални вражди и недостиг на средства.

"Искам да изразя ограмното си съжаление за решението на САЩ да се оттеглят от ЮНЕСКО", каза в изявление генералният секретар на организацията Ирина Бокова и добави, че това е голяма загуба за "семейството на ООН".
 

САЩ замразиха вноските си в ЮНЕСКО през 2011 г. като протест срещу избирането за пълноправен член на Палестинската автономия. Годишната вноска бе около 80 милиона долара, или близо 20 на сто от бюджета, а Вашингтон запази гласа си в управителния съвет.

Според "Форин полиси" решението за окончателно оттегляне от организацията е продиктувано от желание да се пестят международните разходи на САЩ, но и като протест срещу антиизраелската според Вашингтон позиция на ЮНЕСКО.

Още по време на кампанията си президентът Доналд Тръмп критикуваше дейността на ООН и изрази недоволство, като изразяваше разочарование от американските разходи за организацията и реалния принос за страната му на някои от нейните институции. По различни причини Великобритания, Япония и Бразилия още не са превели своите вноски за 2017 г.

След три дни на тайно гласуване битката за нов лидер на ЮНЕСКО е между Хамад бин Абдулазиз ал Кауари от Катар и Одри Азулай - бившата министърка на културата на Франция, която е от марокански произход.

На трето място е египтянката Мушира Хатаб, следвана далеч назад от още двама претенденти. Гласуването продължава не повече от 5 кръга. Ако двамата водещи кандидати се окажат с равни гласове, се тегли жребий.

ЮНЕСКО е основана през 1946 г. и е най-известна с предоставянето на статут на част от Световното историческо наследство на исторически, природни и културни феномени. До края на седмицата ръководството на организацията, базирана в Париж, трябва да избере кой да наследи генералния директор Ирина Бокова. Новият кандидат ще бъде предложен за одобрение от 195-те страни членки на общото им събрание през ноември.