Европейски прокурори да наблюдават работата по разследването около казуса с КТБ, поискаха днес от Реформаторския блок. От там са категорични, че няма нужда българският данъкоплатец да покрива дупките в банката, а това може да направи държавата, като проведе едно истинско разследване.

За целта обаче трябвало да има незабавна оставка на правителството, защото то било нелегитимно. С разнищване на казуса трябвало да се занимаят служебното правителство, както и редовното, което ще бъде избрано. 

"Трябва да се тръгне след всяка стотинка от т.нар. кредити без досие, докато се стигне до фактическите лица, които са се облагодетелствали", посочи говорителят на реформаторите Радан Кънев. 

Според десните нямало нужда от специален закон, създаването на който ще бъде разисквано днес на консултациите при президента Росен Плевнелиев. Все пак те адмирираха формата на консултации при държавния глава.

"Не можем да си позволим чрез закона на БНБ да се изперат парите на мафията", посочи още Кънев.

Десните смятат, че и управата на БНБ трябва незабавно да подаде оставка, тъй като от действията ѝ засега ставало ясно, че само захравна с подвеждаща информация. Реформаторите не вярват на нито една от партиите в парламента, тъй като с техните гласове бе преизбран Иван Искров.

"Всички отписват тези пари и търсят публичен ресурс", добави Кънев по адрес на участниците в днешните консултации, сред които са и лидерите на парламентарно представените партии.

В прав текст той посочи, че отговорността за създалата се ситуация е на предишното управление на ГЕРБ. Кънев попита:

"Къде беше Делян Пеевски преди и къде е сега?"

На въпрос защо гласуват доверие за провеждане на истинско разследване на следващото правителство, при положение че се очаква в 43-ото НС да влязат същите три големи партии, Кънев отговори:

"Защото България се намира в ситуация, в която нищо не е ясно. Нищо не е решено - българският данъкоплатец трябва да реши. Нужна е категорична управленческа смяна."

Освен че реформаторите снеха доверието си от ръководството на БНБ, направиха същото и с ръководството на прокуратурата. Според лидера на ДСБ с действията си до момента държавното обвинение не е направило нищо друго, освен да навреди на обществения интерес.