Сериозни вътрешни противоречия в БСП бавят внасянето на промените в Изборния кодекс, с които се въвежда мажоритарен избор за половината от народните представители. Това научи Клуб Z от източници от "Позитано" 20. Въпреки, че за внасянето на такъв законопроект има решение на пленума на БСП влиятелни социалисти са против подобни промени.

Промените бяха замислени като отговор на референдума за изборното законодателство, на който над 2,5 млн. български граждани гласуваха "за" изцяло мажоритарен вот за депутати. От ГЕРБ внесоха законопроект, който въвеждаше такъв вот, но той бе отхвърлен от парламента, включително с гласовете на БСП. Лидерът на БСП Корнелия Нинова неведнъж публично заяви, че БСП е за смесена система.

Сега обаче Нинова среща сериозна вътрешна опозиция, макар проектът да е вече готов. Представители на ръководството на БСП изтъкват, че по този начин те правят услуга на ГЕРБ, както и на малките десни партии, които не минават бариерата от 4%, но имат личности, които могат да бъдат избрани мажоритарно. Критиките срещу промените са се засилили след частичните местни избори, проведени наскоро. Повечето от тях бяха спечелени от ГЕРБ, но според БСП това е станало при огромен натиск над избирателите в съответните населени места от страна на управляващите.

Защитниците на промените обаче изтъкват, че няма как политиците да си затварят очите за тема, която е била подкрепена от 2,5 млн. избиратели. Още повече, че за промените има решение на пленума. Засега обаче съдбата на законопроекта е неясна. Очаква се в удобен момент Нинова да постави въпроса ребром.

Според изготвените текстове 120 депутати от общо 240 ще се избират мажоритарно. Всеки канидат ще може да участва и в мажоритарния вот, и в партийната листа, но само в един район. Ако даден кандидат спечели мажоритарен мандат, но партията му не мине 4% то този кандидат получава място в парламента, за сметка на представителството на останалите партии.